Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w sosie beszamelowym

Gołąbki w sosie beszamelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 699

Dodano:

Odsłon: 2328

Gołąbki można zrobić na różne sposoby. Więc tym razem postawiłam na trochę włoski kierunek i gołąbki zrobiłam w sosie beszamelowym. Wyszły bardzo dobre, a rodzinka była zachwycona i bardzo szybko zniknęły.

Składniki

  • ◾1 główka kapusty włoskiej
  • ◾100 g masła
  • ◾100 ml oliwy
  • ◾100 bulionu mięsnego
  • ◾500 g chudej mielonej wołowiny
  • ◾200 g ryżu mieszanego (ja dałam paraboliczny z dzikim)
  • ◾1 jajo
  • ◾4 łyżki tartego parmezanu
  • ◾sól
  • ◾pieprz
  • Sos beszamel:
  • ◾50 g mąki
  • ◾50 g masła
  • ◾500 ml mleka
  • ◾gałka muszkatołowa
  • ◾sól
  • ◾pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    1.Z kapusty usunąć głąb oraz zewnętrzne liście. Nie uszkodzone liście wrzucić na wrzątek na 1 minutkę. Wyjąć i osuszyć.
    2.Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajem i połową parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
    3.Na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki. Można dla pewności obwiązać je nicią.
    4.W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Układać gołąbki. Podlać je bulionem i dusić pod przykryciem około 45 minut.
    5.W między czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę cały czas mieszając. Uważać by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewać mleko. Doprawić solą , pieprzem i gałką.
    6.Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i posypać parmezanem.
    7.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C , póki na wierzchu nie utworzy się złocista skórka. Podawać gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń