Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpackie gołąbki wigilijne są przygotowywanie obowiązkowo z kaszą jęczmienną i leśnymi grzybami. Dawniej gościły na stołach na co dzień i od święta. Obecnie są uważane za tradycyjne danie na Wigilię i Boże narodzenie, które gości na świątecznych stołach. Cudownie smakują polane palonym masłem lub aromatycznym sosem grzybowym. W dodatku są błyskawiczne w przygotowaniu, przekonaj się!
Te wigilijne gołąbki to wyjątkowe danie, które na Podkarpaciu od pokoleń zajmuje honorowe miejsce wśród tradycyjnych dwunastu potraw. To właśnie w tym regionie zamiast mięsnego farszu króluje połączenie kaszy jęczmiennej i aromatycznych suszonych grzybów, otulonych miękkimi liśćmi kapusty. Dzięki temu gołąbki są postne, zgodne z wigilijnym zwyczajem, ale jednocześnie sycące i pełne głębokiego, leśnego smaku.
Ten przepis na gołąbki wigilijne nie wymaga wyszukanych składników. Do tego możesz je przygotować nawet 1-2 dni przed podaniem. Po odgrzaniu są nadal soczyste, miękkie, a do tego sycące. W ich przygotowanie możesz zaangażować całą rodzinę, bo gotowanie składa się z kilku etapów. W kuchni odnajdą się zatem amatorzy czy małe dzieci.
To właśnie farsz do wigilijnych gołąbków z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami jest sercem tego przepisu na danie główne. Nadaje mu wyjątkowy leśny aromat. Do tego sprawia, że posiłek jest sycący, mimo braku mięsa. Przede wszystkim zacznij od przygotowania grzybów suszonych. Mogą to być borowiki albo podgrzybki. Gotuj je powoli, pod przykryciem, aż będą całkowicie miękkie. Zwykle to trwa do 45 minut. Koniecznie zachowaj wywar, w którym gotowały się grzyby, bo będzie potrzebny do podlewania gołąbków w piekarniku. To podkreśli smak farszu. Jeśli chcesz, możesz podzielić gotowe grzyby na dwie części i jedną zmiksować, a drugą drobno posiekać – dzięki temu farsz będzie miał zarówno kremową konsystencję, jak i kawałeczki grzybów do pogryzienia.
Do gołąbków wigilijnych ugotuj też kaszę jęczmienną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej w lekko osolonej wodzie. Pilnuj, by kasza była ugotowana na sypko, dzięki czemu farsz będzie miał odpowiednią konsystencję.
Cebula to ostatni ważny składnik farszu. Zeszklij ją na maśle i posól w trakcie. Podsmaż ją tylko do momentu aż zrobi się szklista i złocista, wtedy będzie miała lekko słodki smak. Dodanie grzybów na koniec i smażenie ich przez kilka minut pozwala odparować nadmiar wody.
Teraz wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki w misce, a następnie dodać sól i pieprz. Jeśli jednak masz ochotę lekko podkręcić smak, dodaj majeranek, natkę pietruszki albo czosnek granulowany.
Gołąbki na Wigilię powinny być równe, zgrabne i nie rozpadać się podczas pieczenia. Z kapusty stopniowo zdejmuj liście. Pamiętaj, że po sparzeniu w gorącej wodzie odchodzą łatwiej i nie pękają. Każdy liść dokładnie osusz i zetnij grubsze nerwy (zagłębienia) nożem, by liść stał się bardziej elastyczny i łatwiej się zwijał. Na środek liścia połóż ok. 1 łyżkę farszu. Najpierw złóż boki do środka, a potem zwiń gołąbka od strony grubszego nerwu w kierunku końcówki liścia. Dzięki temu farsz dobrze się zamknie i nie wydostanie podczas pieczenia. Nie nakładaj za dużo farszu. Wigilijne gołąbki muszą być zwinięte dość ciasno, ale nie na siłę, aby liść nie pękł.
Gołąbki układaj łączeniem do dołu, wtedy same się zamkną pod ciężarem i nie będą się rozwijać w trakcie pieczenia. Ułóż je dość ciasno obok siebie w brytfance lub wysokim naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu połóż kilka luźnych liści kapusty, które ochronią gołąbki przed wysychaniem. Całość zalej odłożonym wywarem z gotowania grzybów. Powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości gołąbków. Możesz go urozmaicić liściem laurowym albo zielem angielskim.
Jeśli pieczesz wigilijne gołąbki z wyprzedzeniem, przechowuj je w wywarze — wtedy nie obeschną i pozostaną soczyste.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34165
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34165
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Suszone grzyby przełóż do rondelka i zalej dwoma szklankami gorącej wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Grzyby gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40-45 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź grzyby nad miską. Wywar z grzybów będzie potrzebny do duszenia gołąbków.
Kaszę jęczmienną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Wytnij głąb z kapusty. Następnie przełóż kapustę do dużego garnka i zalej ją ciepłą wodą. Garnek z kapustą ustaw na kuchence. Gotuj na wolnym ogniu. Z główki kapusty zdejmuj pojedynczo sparzone liście, do tego celu wykorzystaj dwa widelce.
Ze sparzonych liści kapusty odetnij zdrewniałe końce.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Cebulę zeszklij na złoty kolor.
Grzyby pokrój w kosteczkę i dorzuć na patelnię. Składniki smaż przez około 5 minut do odparowania wody.
Ugotowaną kaszę połącz z podsmażoną cebulą i grzybami. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Na liście kapusty nakładaj po łyżce farszu. Zwijaj równej wielkości gołąbki. Układaj je ciasto w brytfance. Pozostałe luźne liście kapusty ułóż na górze. Podkarpackie gołąbki zalej wywarem z grzybów.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wigilijne gołąbki piecz przez około 45 minut.
Gołąbki wigilijne serwuj polane palonym masłem lub sosem z leśnych grzybów.