Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Gołąbki wigilijne
  • Dania główne
  • Przepis na

Gołąbki wigilijne

15.07.2025 Odsłon: 138776
5.0 (237 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Podkarpackie gołąbki wigilijne są przygotowywanie obowiązkowo z kaszą jęczmienną i leśnymi grzybami. Dawniej gościły na stołach na co dzień i od święta. Obecnie są uważane za tradycyjne danie na Wigilię i Boże narodzenie, które gości na świątecznych stołach. Cudownie smakują polane palonym masłem lub aromatycznym sosem grzybowym. W dodatku są błyskawiczne w przygotowaniu, przekonaj się! 

Przepis na gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami 

Te wigilijne gołąbki to wyjątkowe danie, które na Podkarpaciu od pokoleń zajmuje honorowe miejsce wśród tradycyjnych dwunastu potraw. To właśnie w tym regionie zamiast mięsnego farszu króluje połączenie kaszy jęczmiennej i aromatycznych suszonych grzybów, otulonych miękkimi liśćmi kapusty. Dzięki temu gołąbki są postne, zgodne z wigilijnym zwyczajem, ale jednocześnie sycące i pełne głębokiego, leśnego smaku. 

Ten przepis na gołąbki wigilijne nie wymaga wyszukanych składników. Do tego możesz je przygotować nawet 1-2 dni przed podaniem. Po odgrzaniu są nadal soczyste, miękkie, a do tego sycące. W ich przygotowanie możesz zaangażować całą rodzinę, bo gotowanie składa się z kilku etapów. W kuchni odnajdą się zatem amatorzy czy małe dzieci.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować farsz do wigilijnych gołąbków? 

To właśnie farsz do wigilijnych gołąbków z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami jest sercem tego przepisu na danie główne. Nadaje mu wyjątkowy leśny aromat. Do tego sprawia, że posiłek jest sycący, mimo braku mięsa. Przede wszystkim zacznij od przygotowania grzybów suszonych. Mogą to być borowiki albo podgrzybki. Gotuj je powoli, pod przykryciem, aż będą całkowicie miękkie. Zwykle to trwa do 45 minut. Koniecznie zachowaj wywar, w którym gotowały się grzyby, bo będzie potrzebny do podlewania gołąbków w piekarniku. To podkreśli smak farszu. Jeśli chcesz, możesz podzielić gotowe grzyby na dwie części i jedną zmiksować, a drugą drobno posiekać – dzięki temu farsz będzie miał zarówno kremową konsystencję, jak i kawałeczki grzybów do pogryzienia.  

Do gołąbków wigilijnych ugotuj też kaszę jęczmienną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej w lekko osolonej wodzie. Pilnuj, by kasza była ugotowana na sypko, dzięki czemu farsz będzie miał odpowiednią konsystencję. 

Cebula to ostatni ważny składnik farszu. Zeszklij ją na maśle i posól w trakcie. Podsmaż ją tylko do momentu aż zrobi się szklista i złocista, wtedy będzie miała lekko słodki smak. Dodanie grzybów na koniec i smażenie ich przez kilka minut pozwala odparować nadmiar wody.  

Teraz wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki w misce, a następnie dodać sól i pieprz. Jeśli jednak masz ochotę lekko podkręcić smak, dodaj majeranek, natkę pietruszki albo czosnek granulowany. 

Jak zawijać wigilijne gołąbki i jak je piec?  

Gołąbki na Wigilię powinny być równe, zgrabne i nie rozpadać się podczas pieczenia. Z kapusty stopniowo zdejmuj liście. Pamiętaj, że po sparzeniu w gorącej wodzie odchodzą łatwiej i nie pękają. Każdy liść dokładnie osusz i zetnij grubsze nerwy (zagłębienia) nożem, by liść stał się bardziej elastyczny i łatwiej się zwijał. Na środek liścia połóż ok. 1 łyżkę farszu. Najpierw złóż boki do środka, a potem zwiń gołąbka od strony grubszego nerwu w kierunku końcówki liścia. Dzięki temu farsz dobrze się zamknie i nie wydostanie podczas pieczenia. Nie nakładaj za dużo farszu. Wigilijne gołąbki muszą być zwinięte dość ciasno, ale nie na siłę, aby liść nie pękł. 

Gołąbki układaj łączeniem do dołu, wtedy same się zamkną pod ciężarem i nie będą się rozwijać w trakcie pieczenia. Ułóż je dość ciasno obok siebie w brytfance lub wysokim naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu połóż kilka luźnych liści kapusty, które ochronią gołąbki przed wysychaniem. Całość zalej odłożonym wywarem z gotowania grzybów. Powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości gołąbków. Możesz go urozmaicić liściem laurowym albo zielem angielskim.  

Jeśli pieczesz wigilijne gołąbki z wyprzedzeniem, przechowuj je w wywarze — wtedy nie obeschną i pozostaną soczyste.  

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6133

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 458

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 157

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 255

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15654

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 259

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6133

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 458

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 157

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 255

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15654

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 259

do 30 min 30 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Gołąbki wigilijne
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • główka kapusty
Farsz:
  • 400 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz
Do smażenia:
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1

Suszone grzyby przełóż do rondelka i zalej dwoma szklankami gorącej wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Grzyby gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40-45 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź grzyby nad miską. Wywar z grzybów będzie potrzebny do duszenia gołąbków.

2

Kaszę jęczmienną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

3

Wytnij głąb z kapusty. Następnie przełóż kapustę do dużego garnka i zalej ją ciepłą wodą. Garnek z kapustą ustaw na kuchence. Gotuj na wolnym ogniu. Z główki kapusty zdejmuj pojedynczo sparzone liście, do tego celu wykorzystaj dwa widelce.

4

Ze sparzonych liści kapusty odetnij zdrewniałe końce.

5

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Cebulę zeszklij na złoty kolor.

6

Grzyby pokrój w kosteczkę i dorzuć na patelnię. Składniki smaż przez około 5 minut do odparowania wody.

7

Ugotowaną kaszę połącz z podsmażoną cebulą i grzybami. Farsz dopraw solą i pieprzem.

8

Na liście kapusty nakładaj po łyżce farszu. Zwijaj równej wielkości gołąbki. Układaj je ciasto w brytfance. Pozostałe luźne liście kapusty ułóż na górze. Podkarpackie gołąbki zalej wywarem z grzybów.

9

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wigilijne gołąbki piecz przez około 45 minut.

10

Gołąbki wigilijne serwuj polane palonym masłem lub sosem z leśnych grzybów.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki