Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami. Są tak dobre, że nie sposób im się oprzeć. Każdy prosi o dokładkę. Świetnie smakują polane palonym masłem lub sosem grzybowym. W przepisie kaszę gryczaną można zastąpić kaczą pęczak lub drobną kaczą jęczmienną. Na co dzień leśne grzyby wymienić na popularne pieczarki.
Polecam.
Odsłon: 804
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1519
Polecam.
Odsłon: 804
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1519
Składniki
Wytnij głąb z kapusty.
Do 5 l garnka wlej wodę do połowy wysokości. Dodaj łyżeczkę soli. Doprowadź wodę do wrzenia. Następnie we wrzątku zanurz kapustę, sparz liście.
Zdejmuj z główki kapusty po jednym liściu. Odstaw je do ostygnięcia, następnie odetnij zdrewniałe końce.
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Grzyby zalej litrem wody, gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie odcedź grzyby i odstaw je do wystudzenia. Przestudzone grzyby pokrój w drobną kostkę.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni z roztopionym masłem na złoty kolor.
Do ugotowanej kaszy dodaj pokrojone grzyby i zeszkloną cebulę. Wbij jedno jajko. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj.
Farsz nakładaj łyżką na liście kapusty. Zwijaj równej wielkości gołąbki.
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalej je szklanką bulionu. Szczelnie przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
Gołąbki z kaszą i grzybami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.