Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grillowane brzoskwinie z ricottą"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 72
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 78
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 212
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 72
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 78
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 212
Składniki
20 minut. Cena porcji około 1,50 zł
Brzoskwinie myjemy, osuszamy, przekrawamy, usuwamy pestki. Owoce smarujemy stopionym masłem.
Miód mieszamy z cynamonem. Jeśli chcemy posypać deser orzechami laskowymi, należy je grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni.
Owoce grillujemy w piekarniku lub na patelni do grillowania, nie dłużej niż 5 minut z każdej strony. Lekko studzimy.
Na każdą połówkę ciepłej brzoskwini wykładamy łyżkę sera, posypujemy orzechami, polewamy sosem miodowo-cynamonowym, dekorujemy ziołami. Podajemy natychmiast.
Jeśli deser przeznaczony jest dla osób dorosłych, można najpierw zalać owoce korzenną marynatą powstałą z: 1/4 szklanki rumu, 1/4 szklanki brązowego cukru, szczypty mielonego imbiru, szczypty mielonego cynamonu i kilku goździków. Po godzinie brzoskwinie osączamy i grillujemy.
Wartość odżywcza jednej porcji 126 kcal Białko 4,5 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia