Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grillowany bakłażan"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1114
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 272
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1114
Składniki
Bakłażany umyć, osuszyć, rozkroić wzdłuż. Miąższ naciąć w kratkę (do głębokości ok. 5 mm), posolić, skropić sokiem z cytryny.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z 6 łyżkami oliwy. Dodać posiekane zioła, szczyptę pieprzu i wymieszać. Mieszankę wyłożyć na bakłażanowy miąższ. Połówki bakłażanów owinąć folią aluminiową i odłożyć na ok. 60 minut do marynowania.
Bakłażany grillować najpierw ok. 20 minut w folii, potem folię zdjąć i opiekać je bezpośrednio na grillu 15 minut.
Cebulki ponakłuwać na krótkie szpikulce, posmarować resztą oliwy, lekko podpiec. Zgrillowane bakłażany udekorować papryczkami chili i ziołami. Serwować z cebulkowymi szaszłyczkami.
Czas przygotowania: około 45 minutŹródło: Życie na gorąco