Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ser halloumi jest idealny na grilla, ponieważ posiada zwartą konsystencję, ale mimo wszystko cechuje się dość dużą elastycznością. Na ciepło jest przepyszny i piszczy pod zębami jak nasz rodzimy oscypek. Dzisiaj zapraszam na połączenie tego tradycyjnego, cypryjskiego sera z sosem z brązowych pieczarek oraz frytkami z batatów.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 367
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1776
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 367
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1776
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Składniki
Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojone pieczarki. Po odparowaniu wody z pieczarek, zalewamy je odrobiną bulionu, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatołową i dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki (dodaję ją przez małe sitko, cały czas mieszając sos), posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą, czarnym i białym pieprzem.
Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Gotowy ser podajemy z sosem pieczarkowym oraz upieczonymi frytkami z batatów.
Ser Halloumi możemy grillować także na tradycyjnym grillu lub obsmażyć go na zwykłej patelni. Życzę smacznego! :)