Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ser halloumi jest idealny na grilla, ponieważ posiada zwartą konsystencję, ale mimo wszystko cechuje się dość dużą elastycznością. Na ciepło jest przepyszny i piszczy pod zębami jak nasz rodzimy oscypek. Dzisiaj zapraszam na połączenie tego tradycyjnego, cypryjskiego sera z sosem z brązowych pieczarek oraz frytkami z batatów.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8613
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7164
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327772
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8613
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7164
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327772
Składniki
Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojone pieczarki. Po odparowaniu wody z pieczarek, zalewamy je odrobiną bulionu, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatołową i dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki (dodaję ją przez małe sitko, cały czas mieszając sos), posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą, czarnym i białym pieprzem.
Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Gotowy ser podajemy z sosem pieczarkowym oraz upieczonymi frytkami z batatów.
Ser Halloumi możemy grillować także na tradycyjnym grillu lub obsmażyć go na zwykłej patelni. Życzę smacznego! :)