Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z wieprzowego mięsa mieszanego, do tego młode ziemniaki i kapusta zasmażana. Obiad smaczny i łatwy do przyrządzenia.
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10725
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 213
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 190
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 759
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10725
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 213
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 190
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 759
Składniki
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę ok.2 cm, na koniec oprószamy mąką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stopniowo pokrojoną łopatkę i karkówkę. Obsmażamy ją na rumiano. Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, papryczkę chilli w całości i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny. Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos.
W czasie, gdy gulasz dochodzi przygotowujemy ziemniaki. Dokładnie je szorujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień. Dodajemy do nich płaską łyżkę soli oraz odcięte łodyżki koperku związane nicią. Gotujemy ziemniaki do miękkości, około 15 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, posypujemy koperkiem. Wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy je po przykryciem na 5 minut.
Do gulaszu z karkówki z młodymi ziemniakami podajemy młodą kapustę zasmażaną : https://smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-mloda-kapusta-na-cieplo,1968100,walek.html
Gulasz gotowy!