Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta z żeberkami

Kapusta z żeberkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 733

Dodano:

Odsłon: 920

Kapusta kiszona duszona z żeberkami to dobry pomysł na smaczne danie bez dużego nakładu pracy. Smacznego.

Składniki

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 20-30 dag żeberek
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • kila ziaren angielskiego ziela
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz do smaku
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do garnka ( gdy jest bardzo kwaśna wypłukać). Dodać angielskie ziele, liście laurowe, kminek, zalać wodą i gotować.

  2. Pokrojone na porcje żeberka natrzeć solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Zrumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym smalcem.

  3. Pod koniec smażenia żeberek wsypać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić

  4. Rumiane żeberka razem z cebulą przełożyć do garnka z kapustą, wsypać obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę, dusić pod przykryciem do miękkości.

  5. Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, doprawić do smaku, dusić przez kilka minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń