Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12466
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4835
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 76
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12466
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4835
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 76
Składniki
Karkówkę umyłem, osuszyłem.. Jeśli karkówka pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Doprawiłem z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Przykryłem mięso folią spożywczą i wstawiłem do lodówki na 2 godziny (można na dłużej). Potem każdy plaster karkówki otoczyłem w mące pszennej. Następnie na patelni rozgrzałem olej i smażyłem karkówkę z obu stron na rumiano. Pieczarki oczyściłem, a następnie pokroiłem na dość grube plasterki (ok. 0,5 cm). Paprykę umyłem, osuszyłem , usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w średnią kostkę. Cebulę obrałem, pokroiłem na części, a następnie każdą część podzieliłem na mniejsze cząstki. Ogórki kiszone odsączyłem z zalewy, pokroiłem w kostkę o boku ok. 1 cm. W żaroodpornym na dnie wyłożyłem połowę podsmażonej karkówki, na to połowę dodatków (pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i ogórki kiszone), następnie kolejną porcję karkówki i pozostałe pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną oraz ogórki kiszone. Przygotowałem sos: w tym celu wymieszałem szklankę przegotowanej wody, 190 g koncentratu pomidorowego, pół szklanki ketchupu pikantnego, 1 łyżeczkę czosnku suszonego , 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu winnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 czubatą łyżeczkę papryki słodkiej mielonej oraz szczyptę chili pieprzu cayenne. Następnie doprawiłem sos do smaku .. Przykryłem naczynie żaroodporne i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekałem przez około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryłem naczynie żaroodporne, by sos nieco odparował i zgęstniał. Po upieczenie wyjąłem mięso przełożyłem na talerze. Smacznego!