Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski półfrancuskie to uniwersalny dodatek do dań obiadowych lub samodzielna przekąska na ciepło. W wersji podstawowej przepis nie zawiera cukru, dlatego możesz je zaserwować do pieczonych mięs lub warzyw, gulaszu czy zrazów. Dodając łyżeczkę cukru do ciasta, uzyskasz słodkie kluseczki, które będą pyszne, jeśli podasz je z cukrem, rozpuszczonym masłem, cynamonem, syropem klonowym lub owocami.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Składniki
Masło utrzyj z jajkami na gładką masę. Możesz użyć miksera lub drewnianej pałki do ucierania. Następnie naprzemiennie dodawaj porcje mleka i mąki, stale ucierając ciasto. Uważaj, żeby nie zrobiły się grudki. W międzyczasie dosyp szczyptę soli. Kluski kłaść na wrzątek łyżką i gotować lub przełożyć na stolnicę, uformować ruloniki, kroić jak kopytka i gotować w takiej formie.
Zagotuj wodę w dużym garnku i posól. Wrzucaj kluski na wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię wody, poczekaj kilkanaście sekund i łyżką cedzakową wyjmuj je na duży talerz lub tacę. Aby kluski się nie posklejały gotuj je w małych partiach, a później polej łyżką oleju lub rozpuszczonego masła.
Serwuj kluski, gdy są jeszcze gorące. Jeśli mają ponownie stać się gorące, odsmaż je na patelni na maśle.