Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatne. Możemy je podać z surówką lub ketchupem.
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Składniki
Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub tłuczemy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy do miski, solimy szczyptą soli, dodajemy jajko i kaszkę mannę. Dokładnie, ale krótko łączymy wszystkie składniki. Przykrywamy ciasto pokrywą lub folią spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut, aby kaszka manna napęczniała w cieście. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na szklisto, na łyżce oleju. Dodajemy do niej pieczarki. Smażymy całość do odparowania płynu i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz studzimy.
Ciasto dzielimy na 4 większe lub sześć mniejszych porcji. Formujemy kule. Mocno podsypujemy mąką.
Ręce obsypujemy mąką. Na jednej dłoni rozpłaszczamy porcję ciasta. Napełniamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Formujemy kotleta. Odkładamy na deseczkę posypaną mąką. Wyrabiamy całe ciasto. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety ziemniaczane na rumiano z obu stron.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym gotowe!
Nasze rady: Ciasto jest bardzo miękkie i luźne, dlatego należy dłonie i deseczkę mocno podsypywać mąką. Kotlety smażymy na średnim ogniu i po 5 minut z każdej strony. Na patelnię wlewamy dużo oleju, jak do smażenia ryb, kotlety zrumienią się z każdej strony równo.