Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak na kapuście kiszonej to bardzo prosty, a jednocześnie niebanalny pomysł na rodzinny obiad. Możesz podać go z porcją ziemniaków albo z pieczywem.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 319
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 65
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 64
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 44
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2305
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 319
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 65
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 64
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 44
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2305
Składniki
Opłucz podudzie kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj marynatę – rozetrzyj przyprawy w moździerzu, połącz z olejem i natrzyj pałki kurczaka. Owiń naczynie z mięsem folią spożywczą i wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Posiekaj kapustę kiszoną i odsącz z nadmiaru soku. Jeśli uznasz, że jest zbyt kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą wodą (w durszlaku). Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z kapustą.
Pokrój drobno cebulę i podsmaż na maśle. Gdy zmięknie, dołóż do patelni kapustę z marchewką. Podsmaż chwilę. Dodaj kminek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego. Zalej bulionem.
Krótko obsmaż kurczaka na patelni, po czym ułóż podudzia w naczyniu żaroodpornym, lekko wciskając je w kapustę.
Przykryj naczynie przykrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 90 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez około 15 minut – aż skórka na podudziach się zarumieni. Przed podaniem udekoruj kurczaka na kapuście garścią świeżych, posiekanych ziół.