Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak na kapuście kiszonej to bardzo prosty, a jednocześnie niebanalny pomysł na rodzinny obiad. Możesz podać go z porcją ziemniaków albo z pieczywem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5380
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 903
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11820
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5083
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1344
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5380
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 903
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11820
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5083
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1344
Składniki
Opłucz podudzie kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj marynatę – rozetrzyj przyprawy w moździerzu, połącz z olejem i natrzyj pałki kurczaka. Owiń naczynie z mięsem folią spożywczą i wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Posiekaj kapustę kiszoną i odsącz z nadmiaru soku. Jeśli uznasz, że jest zbyt kwaśna, przepłucz ją pod bieżącą wodą (w durszlaku). Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z kapustą.
Pokrój drobno cebulę i podsmaż na maśle. Gdy zmięknie, dołóż do patelni kapustę z marchewką. Podsmaż chwilę. Dodaj kminek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego. Zalej bulionem.
Krótko obsmaż kurczaka na patelni, po czym ułóż podudzia w naczyniu żaroodpornym, lekko wciskając je w kapustę.
Przykryj naczynie przykrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 90 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez około 15 minut – aż skórka na podudziach się zarumieni. Przed podaniem udekoruj kurczaka na kapuście garścią świeżych, posiekanych ziół.