Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś smażony na maśle

Łosoś smażony na maśle

Autor:

Przepisów i artykułów: 735 Ocena: 48700

Dodano:

Odsłon: 4642

Powiem szczerze, że nie przepadam za łososiem, ale mój mąż uwielbia tę rybkę, stąd moja propozycja. Lekkie danie rybne, z dodatkiem sosu kaparowego. Całość można przygotować w 20 minut, więc gorąco polecam wszystkim zabieganym.

Składniki

  • filet z łososia 600g
  • masło 2 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz czarny mielony
  • sos kaparowy:
  • masło 1 łyżka
  • kapary marynowane 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • ciepła woda 10 łyżek
  • śmietana 18% 2 łyżki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś smażony na maśle

Przygotowanie

  1. Filet z łososia nacieramy sokiem z cytryny, solimy, oprószamy pieprzem. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, na gorący tłuszcz wkładamy łososia, obkładamy go resztą masła przeznaczonego do ryby, smażymy pod przykryciem 7- 10 minut.

    W tym czasie przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy osączone kapary, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy. Całość smażymy 2 minuty, aby mąka lekko się zeszkliła. Następnie wlewamy wodę, stopniowo po 2 łyżki i mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Dodajemy śmietanę, sos doprowadzamy do wrzenia.

    Usmażonego łososia podajemy polanego sosem kaparowym.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń