Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś od lat jest naszą rybą wigilijną. Jeśli nie jest hodowlany i pochodzi możliwie z Alaski, jest jedną z najzdrowszych ryb, o niesamowitym smaku i wielu możliwościach przygotowania. Na tegoroczną wigilię wypróbowałam już własny przepis – smazonego i pieczonego łososia na warzywach, z białym sosem na bazie śmietany, białego wina i parmezanu. W sumie prawdziwy festiwal smaków i jednocześnie niezwykle lekkostrawne danie.
Składniki
Jesli sprzedawca nie odkroil skóry z fileta, zrobic to delikatnie, pokroic fileta na tyle porcji, ile potrzebujemy, doprawic je sola i pieprzem i odstawic na jakis czas. W tym czasie umyc i przygotowac warzywa.
Warzywa pokroic na kawalki, male papryczki moga pozostac w calosci, foremke wysmarowac oliwa z oliwek i wymieszac w niej wszystkie warzywa.
Mieszanke warzyw doprawic sola, wloskimi ziolami, startym parmezanem i dodac drobno posiekany czosnek. Polac oliwa z oliwek i piec przez ok. 20 min w temp. 200° C
W tym czasie podsmazyc na oliwie z oliwek porcje lososia z obydwu stron i pozostawic jeszcze 2 minuty na patelni. Nastepnie ulozyc lososia na warzywach i piec w tej samej temperaturze jeszcze ok. 15-20 minut.
W tym czasie przygotowac sos. Cebule pokrojona w kostke podsmazyc na zloty kolor, zalac bialym wytrawnym winem i poczekac, az plyn wyparuje. Doprawic sola i pieprzem, dodac smietane, lyzeczke musztardy i lyzke startego parmezanu.
Gotowac 5 minut i przecedzic przez sitko. Kto chce moze podac sos z cebula, bedzie wtedy bardziej gesty.
Rybe podac na warzywach, polana bialym sosem. Sos doskonale pasuje do innych dan, nie tylko warzywnych.