Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makaron z kurczakiem"
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4928
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 112
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4928
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 112
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Pierś umyj, przekrój na pół, oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, połóż pierś z kurczaka. Obsmaż na rumiano z obu stron. Zdejmij z patelni, przykryj folią aluminiową, by mięso nie wystygło.
Na tej samej patelni roztop masło, wrzuć cebulę, zeszklij. Wlej śmietankę kremówkę, gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 4-6 min aż sos zgęstnieje, często mieszając. Patelnię zestaw z ognia, wsyp starty ser, dokładnie wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj.
W międzyczasie ugotuj makaron – powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Gdy się ugotuje, odcedź. Przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodaj sos śmietanowy i dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerze, na wierzchu rozłóż pokrojone na kawałki mięso.
40 minut. Porcja: 430 kilokalorii.
Aby wzbogacić smak sosu możesz do niego dodać pół łyżeczki skórki otartej z cytryny.Źródło: Świat i Ludzie