Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurskie kartacze są sycące i pełne smaku – dzięki farszowi z mięsa, boczku i cebulki mają charakterystyczny, wyrazisty aromat. Po tradycyjnym ugotowaniu podsmaż je na patelni, aby były pięknie zarumienione i chrupiące.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 556
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11163
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3933
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1360
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 556
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11163
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3933
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1360
Składniki
Bułkę kajzerkę namocz w mleku na 30 minut i dobrze odciśnij. Cebulę posiekaj w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, wytop go na patelni, co jakiś czas mieszając. Kiedy będzie więcej tłuszczu, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Dorzuć mięso mielone i smaż aż będzie gotowe. Mieszaj co jakiś czas.
Po ściągnięciu z ognia, dodaj namoczoną i pokruszoną bułkę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do ostygnięcia.
Około ½ kg ziemniaków obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę lub utłucz na purée. Odstaw do ostudzenia.
Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odciśnij z soku. Skrobię, która osadzi się na dnie miski, zachowaj i dodaj do masy.
Połącz ziemniaki surowe z ugotowanymi, dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wyrób gęste ziemniaczane ciasto.
Z ciasta odrywaj porcje wielkości dużej mandarynki, spłaszczaj w dłoni na placek. Na środku połóż porcję farszu i dokładnie zalep, formując owalne, podłużne kluski.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Kartacze wrzucaj partiami na wrzątek, gotuj około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
W tym czasie na patelni, na której podsmażał się boczek i cebula, podsmaż posiekaną cebulę. W trakcie dodaj gotowe kartacze, lekko dociskając je do patelni. Wystarczą 2 minuty z każdej strony, aby się zarumieniły.