Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły ci się klasyczne kotlety? Oto mielone w beretach – pod pierzynką z puree cebulowego i sera, na aromatycznym, warzywnym sosie. To wspaniała alternatywa zwykłego, nudnego obiadu.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 101
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 101
Składniki
Przygotuj mielone. Bułkę namocz w mleku przez co najmniej godzinę. Następnie dobrze ją odciśnij i przełóż do miski.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż ją do zeszklenia. Zdejmij, przestudź i dołóż ją do kajzerki.
Do miski dodaj także oba rodzaje mięsa i przyprawy. Wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Formuj kotlety i panieruj je w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do ładnego zbrązowienia. Odkładaj gotowe kotlety na bok.
Przygotuj berety. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je i włóż go garnka masło oraz wlej mleko. Roztłucz je tłuczkiem do uzyskania gładkiego puree.
Cebulę pokrój w cienkie piórka i podsmaż je na patelni po smażeniu kotletów.
Dodaj cebulę do puree i całość dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
Przygotuj sos.Na patelni po smażeniu kotletów wlej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty.
Paprykę pokrój w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Dodaj je do cebuli i podsmażaj kolejną chwilę.
Następnie dołóż drobno posiekanego pomidora. Całość wymieszaj i gotuj całość do miękkości wszystkich warzyw.
Złóż danie. Do naczynia żaroodpornego wlej sos. Następnie poukładaj równomiernie kotlety.
Na wierzchu każdego kotleta połóż po 1-2 łyżki puree ziemniaczanego, by dokładnie przykryło mięso. Górę posyp tartym serem.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20-25 minut, do ładnego zrumienienia sera.
Mielone w beretach podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki.