Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze ciasto na pizzę to przepis tajnie strzeżony przez mistrzów włoskiej kuchni. Okazuje się jednak, że im prościej, tym lepiej. By samodzielnie przygotować najlepszy placek drożdżowy potrzeba raptem kilku składników i trochę cierpliwości.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 127
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 127
Składniki
Do szklanki wlej połowę wody. Dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze rozmieszaj. Roztwór powinien mieć temperaturę dobrze pokojową. Nie może być zbyt zimny ani gorący. Dodaj drożdże i dobrze je rozetrzyj. Szklankę odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną buzować i rosnąć.
W osobnej misce lub misce robota kuchennego wymieszaj ze sobą pozostałą mąkę, wodę, oliwę i sól. Dodaj także przygotowany zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut. Ostatecznie ciasto nie powinno przywierać mocno do rąk; ma być plastyczne i elastyczne.
Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu, w misce przykrytej mokrą ściereczką na ok. 60 minut.
Wyrośnięte ciasto na pizzę wyjmij na blat oprószony mąką i wyrabiaj dłońmi przez kilka minut. Rozwałkuj do kształtu placka na pizzę. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury minimum 250 st. Celsjusza. Możesz też użyć specjalnego kamienia do pieczenia pizzy.
Ciasto ponownie rozwałkuj i lekko podnieś jego brzegi. Przenieś je na kamień lub blachę do pieczenia. Dodaj sos i swoje ulubione składniki. Piecz przez ok. 12 minut, do zrumienienia brzegów. Najlepsze ciasto na pizzę powinno być lekko chrupkie i stabilne, utrzymujące składniki.