Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn i majeranek to przyprawy, które świetnie odnajdują się w towarzystwie kaczki. Jeśli do tego dodamy słodko-kwaśne jabłka, mamy idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 230
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 230
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Składniki
Przygotuj marynatę. W moździerzu rozetrzyj ziele angielskie i ziarenka jałowca. Połącz je wraz z suszonym rozmarynem i majerankiem.
Kaczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i dokładnie posól oraz popieprz. Pamiętaj, aby dotrzeć do każdej strony. Teraz natrzyj przygotowanymi ziołami. Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostki lub ósemki.
Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny. Włóż połowę owoców, a następnie dodaj kilka gałązek świeżego rozmarynu, aby były bardziej aromatyczne.
Otwór w tuszce zaszyj lub dokładnie zwiąż. Ułóż kaczkę na natłuszczonej brytfannie, a po bokach poukładaj pozostałe jabłka. Podlej delikatnie wodą.
Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Piecz przez około 30 minut, podlewając kaczkę wypływającym tłuszczem. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i przykryj kaczkę. Piecz w taki sposób jeszcze około dwóch godzin. W trakcie warto odwrócić ją na drugą stronę.