Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone kotlety mielone z papryką

Pieczone kotlety mielone z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 767 Ocena: 14936

Dodano:

Odsłon: 11229

Lekko ostre pieczone kotlety z dodatkiem tartej zielonej papryki. Doskonale smakują na ciepło i zimno.

Składniki

  • zmielone mięso wieprzowe 400 g
  • 1 spora zielona papryka ( 110 g po starciu )
  • bułka tarta około 20 g
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • czosnek staropolski 1/4 łyżeczki
  • mielona ostra papryka 1/3-1 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • Siemię lniane + bułka tarta po 2-3 łyżki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone kotlety mielone z papryką

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną paprykę ścieramy ma dużych oczkach tarki, potem odlewamy nadmiar wody, ale nie odciskamy papryki.
    Zmielone mięso mieszamy z przyprawami, na początek możemy dodać mniej ostrej papryki. Do mięsa dodajemy roztrzepane jajko, bułkę i starty czosnek i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy, sprawdzamy smak i wtedy ewentualnie możemy doprawić ostrą papryką.
    Z mięsa formujemy około 10 kotletów i obtaczamy je w mieszance bułki tartej z siemieniem lnianym.

  2. Kotlety wykładamy na gęsto tkany ruszt, lub papier do pieczenia, przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180 C około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 marca 2018 No i to jest super pomysł na poniedziałkowy obiad, a jeszcze jak jest dodatek ostrej papryki, to już mi nic nie potrzeba xD
Kiedyś poniedziałki były z plackami, dzień bezmięsny hihi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń