Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pielmieni
  • Dania główne
  • Przepis na

Pielmieni

04.07.2025 Odsłon: 17139
5.0 (19 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pielmieni to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które bardzo przypomina nasze klasyczne pierogi. Miękkie i cienkie ciasto otula mięsny farsz o odpowiednim doprawieniu. W przeciwieństwie do naszych rodzimych pierożków, takich jak pierogi ruskie, te są tylko gotowane, a wypływający bulion sprawia, że pielmieni staną się twoim ulubionym daniem. 

Rosyjskie pierożki - krótka historia pielmieni 

Pierogi pielmieni wywodzą się z Syberii i rozpowszechniły się na Podlasiu i dalej w całej Polsce dopiero w XX wieku za sprawą uchodźców uciekających przed tyranią carską. Były bardzo popularne ze względu na prostotę ich przygotowania i przechowywania - można je było zabrać zamrożone na polowanie i ugotować w kociołku z roztopionym śniegiem, nad ogniem. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Ciasto na pielmieni - co zrobić, by było miękkie i elastyczne? 

By przygotować idealne ciasto na pierogi z przepisu babci, trzeba ściśle trzymać się proporcji masy wody do mąki, która wynosi w przybliżeniu 2:1. Najlepiej z początku dodać trochę mniej mąki i później ewentualnie ją dosypywać w razie potrzeby, niż przesadzić na samym początku. Nie dodawaj też całego jajka, gdyż ciasto będzie twardsze - same żółtka będą idealnie łączyć masę. Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie przez 10-15 minut, dzięki czemu uwolni gluten i stanie się elastyczne. Ważny jest też odpowiednio długi czas odpoczynku, dzięki czemu całość będzie znacznie łatwiejsza w wałkowaniu. 

Ciasto pierogowe się klei - co robić? 

By masa nie kleiła się do blatu, wałka i rąk, podsypuj ją minimalną ilością mąki - tylko tyle, żeby ciasto ładnie odchodziło. Zbyt dużo mąki sprawi, że ciasto będzie twarde i suche. Jeśli jest dobrze wyrobione i odpoczęło przez wystarczająco długi czas, nie trzeba będzie dużo podsypywać. 

Przepis na pielmieni - jakie mięso mielone? 

Najlepsze rezultaty uzyskasz, jeśli użyjesz kilku rodzajów mięs. Najpopularniejsza jest mieszanka wieprzowiny i wołowiny w proporcji 1:1. Jedno z nich dodaje tłuszczu i soczystości, a drugie – głębi smaku. Możesz też dodać odrobinę jagnięciny dla bardziej wyrazistego aromatu i większej delikatności. Spróbuj nawiązać do popularnych pierożków chinkali, które w oryginalne zawierają baraninę. Indyk czy kurczak nie zawierają odpowiednio dużo tłuszczu, dlatego farsz z nich przygotowany może być mocno suchy. 

Co zrobić, by farsz mięsny nie był suchy? 

Nie wystarczy jedynie użyć bardziej tłustego rodzaju mielonego mięsa. Niezbędna jest także cebula, która dodaje soczystości i smaku. Niezbędne jest podlanie sporą ilością aromatycznego bulionu, który wchłonie się w mięso i zapewni mu odpowiednią wilgotność. 

Idealnie doprawione pierogi pielmieni 

Farsz mięsny do pielmieni potrzebuje jedynie soli i pieprzu. Dozuj te przyprawy powoli i sprawdzaj intensywność smaku przed uformowaniem pierożków. Jeśli chcesz, możesz też dodać czosnek czy nawet chrzan dla większej pikanterii. Miłośnicy orientalnych aromatów mogą poeksperymentować z kminkiem lub kolendrą. 

Jak prawidłowo zlepić pierogi? 

Zazwyczaj najwięcej trudności przysparza sklejenie wszystkich pierogów pielmieni. Po pewnym czasie jednak nabierzesz wystarczająco dużo wprawy. Przede wszystkim pamiętaj o tym, że brzegi ciasta muszą być czyste i suche. Możesz zlepiać pielmieni ręcznie lub wspomóc się widelcem. Niektórzy inwestują nawet w specjalistyczne maszynki do przygotowywania pierogów, ale jeśli danie przyrządzasz okazjonalnie, nie będzie to opłacalny wydatek. 

Jak ugotować pielmieni, by się nie rozpadły? 

Napełnione mięsnym farszem pielmieni zawsze wrzucaj do osolonej, gotującej się na małym ogniu wody. Powinna jedynie lekko bulgotać. Następnie lekko zamieszaj je drewnianą łyżką i poczekaj do ich wypłynięcia. Od tego momentu odczekaj 3-5 minut, co jest zależne od grubości ciasta i napełnienia farszem. Pamiętaj, by nie rozgotować ciasta. 

Z czym podać pielmieni? 

Najlepiej do rosyjskich pierożków pasuje roztopione masło czy kwaśna śmietana. Miłośnicy skwarków mogą podsmażyć słoninę wieprzową razem z cebulką. Część pierogów pielmieni możesz posypać siekanym koperkiem, a część skropić sosem czosnkowym. Możliwości jest całe mnóstwo, więc musisz znaleźć swoją ulubioną propozycję podania. 

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17855

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22641

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1757

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2275

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11919

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 140

do 60 min 60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17855

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22641

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1757

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2275

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11919

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 140

do 60 min 60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pielmieni
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka jajek
  • 1 łyżka oliwy
Farsz
  • 250 g karkówki wieprzowej
  • 250 g ligawy wołowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml bulionu wołowego
  • szczypta soli do gotowania wody
  • masło do polania ugotowanych pielmieni
  • koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1

Mięsa zmiel dwukrotnie maszynką na siatce o najmniejszych oczkach. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem mięso, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlej rosołem i wyrabiaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Farsz dopraw według uznania solą i pieprzem. Ilość przypraw zależy od stopnia ostrości i słoności użytego bulionu.

2

Przygotuj ciasto. Do miski wysyp mąkę i zrób w niej dołek. Wlej do niego wodę, żółtka jajek, oliwę i sól. Z początku wymieszaj wszystko łyżką, aż woda nie zrobi się na tyle chłodna, by można było ciasto zagnieść rękoma.

3

Ciasto przenieś na stolnicę i wyrabiaj, aż stanie się jednolite i elastyczne. Odstaw je do odpoczęcia na ok. pół godziny.

4

Ciasto rozwałkuj wałkiem na grubość ok. 2 mm. Wykrawaj z niego kółka niewielką szklanką, tak jak w przypadku pierogów. Na środku każdego kółka umieść łyżkę farszu, by możliwe było swobodne zlepienie brzegów.

5

Brzegi zlep, a krawędzie połącz ze sobą – w kierunku odwrotnym niż w przypadku uszek. Zagotuj wodę w dużym garnku. Po zagotowaniu dodaj szczyptę soli. Wrzucaj pielmieni partiami na wrzątek i gotuj przez 3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Podawaj gorące, polane roztopionym masłem i posypane posiekanym koperkiem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki