Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pielmieni to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które bardzo przypomina nasze klasyczne pierogi. Miękkie i cienkie ciasto otula mięsny farsz o odpowiednim doprawieniu. W przeciwieństwie do naszych rodzimych pierożków, takich jak pierogi ruskie, te są tylko gotowane, a wypływający bulion sprawia, że pielmieni staną się twoim ulubionym daniem.
Pierogi pielmieni wywodzą się z Syberii i rozpowszechniły się na Podlasiu i dalej w całej Polsce dopiero w XX wieku za sprawą uchodźców uciekających przed tyranią carską. Były bardzo popularne ze względu na prostotę ich przygotowania i przechowywania - można je było zabrać zamrożone na polowanie i ugotować w kociołku z roztopionym śniegiem, nad ogniem.
By przygotować idealne ciasto na pierogi z przepisu babci, trzeba ściśle trzymać się proporcji masy wody do mąki, która wynosi w przybliżeniu 2:1. Najlepiej z początku dodać trochę mniej mąki i później ewentualnie ją dosypywać w razie potrzeby, niż przesadzić na samym początku. Nie dodawaj też całego jajka, gdyż ciasto będzie twardsze - same żółtka będą idealnie łączyć masę. Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie przez 10-15 minut, dzięki czemu uwolni gluten i stanie się elastyczne. Ważny jest też odpowiednio długi czas odpoczynku, dzięki czemu całość będzie znacznie łatwiejsza w wałkowaniu.
By masa nie kleiła się do blatu, wałka i rąk, podsypuj ją minimalną ilością mąki - tylko tyle, żeby ciasto ładnie odchodziło. Zbyt dużo mąki sprawi, że ciasto będzie twarde i suche. Jeśli jest dobrze wyrobione i odpoczęło przez wystarczająco długi czas, nie trzeba będzie dużo podsypywać.
Najlepsze rezultaty uzyskasz, jeśli użyjesz kilku rodzajów mięs. Najpopularniejsza jest mieszanka wieprzowiny i wołowiny w proporcji 1:1. Jedno z nich dodaje tłuszczu i soczystości, a drugie – głębi smaku. Możesz też dodać odrobinę jagnięciny dla bardziej wyrazistego aromatu i większej delikatności. Spróbuj nawiązać do popularnych pierożków chinkali, które w oryginalne zawierają baraninę. Indyk czy kurczak nie zawierają odpowiednio dużo tłuszczu, dlatego farsz z nich przygotowany może być mocno suchy.
Nie wystarczy jedynie użyć bardziej tłustego rodzaju mielonego mięsa. Niezbędna jest także cebula, która dodaje soczystości i smaku. Niezbędne jest podlanie sporą ilością aromatycznego bulionu, który wchłonie się w mięso i zapewni mu odpowiednią wilgotność.
Farsz mięsny do pielmieni potrzebuje jedynie soli i pieprzu. Dozuj te przyprawy powoli i sprawdzaj intensywność smaku przed uformowaniem pierożków. Jeśli chcesz, możesz też dodać czosnek czy nawet chrzan dla większej pikanterii. Miłośnicy orientalnych aromatów mogą poeksperymentować z kminkiem lub kolendrą.
Zazwyczaj najwięcej trudności przysparza sklejenie wszystkich pierogów pielmieni. Po pewnym czasie jednak nabierzesz wystarczająco dużo wprawy. Przede wszystkim pamiętaj o tym, że brzegi ciasta muszą być czyste i suche. Możesz zlepiać pielmieni ręcznie lub wspomóc się widelcem. Niektórzy inwestują nawet w specjalistyczne maszynki do przygotowywania pierogów, ale jeśli danie przyrządzasz okazjonalnie, nie będzie to opłacalny wydatek.
Napełnione mięsnym farszem pielmieni zawsze wrzucaj do osolonej, gotującej się na małym ogniu wody. Powinna jedynie lekko bulgotać. Następnie lekko zamieszaj je drewnianą łyżką i poczekaj do ich wypłynięcia. Od tego momentu odczekaj 3-5 minut, co jest zależne od grubości ciasta i napełnienia farszem. Pamiętaj, by nie rozgotować ciasta.
Najlepiej do rosyjskich pierożków pasuje roztopione masło czy kwaśna śmietana. Miłośnicy skwarków mogą podsmażyć słoninę wieprzową razem z cebulką. Część pierogów pielmieni możesz posypać siekanym koperkiem, a część skropić sosem czosnkowym. Możliwości jest całe mnóstwo, więc musisz znaleźć swoją ulubioną propozycję podania.
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 381
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 207
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 381
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 207
Składniki
Mięsa zmiel dwukrotnie maszynką na siatce o najmniejszych oczkach. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem mięso, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlej rosołem i wyrabiaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Farsz dopraw według uznania solą i pieprzem. Ilość przypraw zależy od stopnia ostrości i słoności użytego bulionu.
Przygotuj ciasto. Do miski wysyp mąkę i zrób w niej dołek. Wlej do niego wodę, żółtka jajek, oliwę i sól. Z początku wymieszaj wszystko łyżką, aż woda nie zrobi się na tyle chłodna, by można było ciasto zagnieść rękoma.
Ciasto przenieś na stolnicę i wyrabiaj, aż stanie się jednolite i elastyczne. Odstaw je do odpoczęcia na ok. pół godziny.
Ciasto rozwałkuj wałkiem na grubość ok. 2 mm. Wykrawaj z niego kółka niewielką szklanką, tak jak w przypadku pierogów. Na środku każdego kółka umieść łyżkę farszu, by możliwe było swobodne zlepienie brzegów.
Brzegi zlep, a krawędzie połącz ze sobą – w kierunku odwrotnym niż w przypadku uszek. Zagotuj wodę w dużym garnku. Po zagotowaniu dodaj szczyptę soli. Wrzucaj pielmieni partiami na wrzątek i gotuj przez 3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Podawaj gorące, polane roztopionym masłem i posypane posiekanym koperkiem.