Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantny śledź w śmietanie po kaszubsku"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 94
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 94
Składniki
Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Śledzie opłucz, włóż do słoika (albo do miseczki). Posyp czosnkiem, gorczycą oraz ziarenkami pieprzu. Zalej mlekiem. Słoik szczelnie zakręć (miseczkę owiń folią). Wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia śledzie wyjmij. Osusz papierowym ręcznikiem. Zwiń w ruloniki albo pokrój na małe porcje. Ułóż na półmisku. Cebule obierz, posiekaj, skrop łyżką soku z cytryny. Posyp solą i pieprzem, odstaw na godzinę. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Skrop pozostałym sokiem cytrynowym i posyp skórką otartą z cytryny. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Przypraw na pikantnie białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj z cebulą oraz jabłkiem. Polej śledzie.
Danie udekoruj listkami sałaty, gałązkami natki oraz kawałeczkami jabłka. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami.Źródło: Naj