Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza na cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1069

Dodano:

Odsłon: 1156

Mało pracochłonna pizza na gotowym cieście francuskim. Jest szybsza w "produkcji" niż tradycyjna pizza na cieście drożdżowym, a smakuje wcale nie gorzej :-)

Składniki

  • 3 rolki ciasta francuskiego
  • 0,5 kg wędliny (najlepiej różne rodzaje)
  • 150 g pieczarek
  • 200 g tartej mozarelli
  • 2 nieduże cebule (ok. 200 g)
  • 2 pomidory (ok. 250 g)
  • 50 g keczupu
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • przyprawa do pizzy / bazylia / oregano - do wyboru
  • sos czosnkowy
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto wykładamy w dwóch warstwach na posmarowaną olejem blachę, przy czym pierwszą warstwę razem z papierem, na którym jest zawinięte.

  2. Kiedy ciasto sobie już ładnie leży, przystępujemy do sporządzenia sosu pomidorowego. W tym celu w miseczce mieszamy keczup, koncentrat, curry i zioła prowansalskie.

  3. Tak przygotowanym sosem smarujemy wyłożone wcześniej ciasto.

  4. Następnie układamy kolejno: wędlinę pokrojoną w plastry (ja tym razem dałem pieczonego kurczaka w plastrach i zwykłą mortadelę), pieczarki pokrojone w plastry, cebulę pokrojoną w piórka i posypujemy mozarellą, a na koniec kładziemy pomidora pokrojonego w plasterki i posypujemy przyprawą do pizzy / bazylią / oregano - do wyboru, albo wszystkim po trochu :-)

  5. Tak przygotowaną pizzę pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.


  6. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    PIzza najlepiej smakuje z własnym sosem czosnkowym, na który przepis można znaleźć na moim profilu w serwisie smaker.pl.



    Życzę smacznego i zapraszam na mój profil po więcej przepisów :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń