Do góry

Dania główne Przepis na:

polędwiczka z pieczarkami w sosie śmietanowym

polędwiczka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8504

Dodano:

Odsłon: 8146

Świetny i szybki obiad dla całej rodziny, porcja na około 5 głodnych osób.

Składniki

  • składniki w etapie 1
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. około 800 - 1 kg polędwiczek wp
    400 gramów pieczarek (same kapelusze)
    1 duża cebula
    200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (z górkami)
    sól, czarny mielony pieprz, słodka papryka (tej ostatniej sporo)
    4 ziarenka ziela angielskiego
    liść laurowy
    masło klarowane do smażenia pieczarek

  2. Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, rozpłaszczamy placami, wrzucamy do sporego rondla na rozgrzany olej razem z posiekaną cebulą.
    Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na niewielkie kawałki, w osobnym naczyniu przysmażamy na maśle, przekładamy do mięsa, smażymy często mieszając, soląc i dodając pieprzu.

    Kiedy cebula się zeszkli polędwiczki zalewamy wrzącą wodą (tyle, by przykryła mięso, nie więcej), wrzucamy ziele, liścia, dodajemy słodką paprykę, gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
    Kiedy to nastąpi uzupełniamy sos do poprzedniego poziomu, zagotowujemy.
    W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy skrobię, wlewamy jednym ruchem do mięsa, zagotowujemy cały czas intensywnie mieszając, zagęszczamy sos, wyłączamy gaz.
    Po chwili dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy energicznie, doprawiamy i gotowe.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń