Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny i szybki obiad dla całej rodziny, porcja na około 5 głodnych osób.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 2196
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 203
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 2196
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 203
Składniki
około 800 - 1 kg polędwiczek wp 400 gramów pieczarek (same kapelusze) 1 duża cebula 200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany 18% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (z górkami) sól, czarny mielony pieprz, słodka papryka (tej ostatniej sporo) 4 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy masło klarowane do smażenia pieczarek
Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, rozpłaszczamy placami, wrzucamy do sporego rondla na rozgrzany olej razem z posiekaną cebulą. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na niewielkie kawałki, w osobnym naczyniu przysmażamy na maśle, przekładamy do mięsa, smażymy często mieszając, soląc i dodając pieprzu. Kiedy cebula się zeszkli polędwiczki zalewamy wrzącą wodą (tyle, by przykryła mięso, nie więcej), wrzucamy ziele, liścia, dodajemy słodką paprykę, gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy to nastąpi uzupełniamy sos do poprzedniego poziomu, zagotowujemy. W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy skrobię, wlewamy jednym ruchem do mięsa, zagotowujemy cały czas intensywnie mieszając, zagęszczamy sos, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy energicznie, doprawiamy i gotowe. Smacznego :)