Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Polędwiczki w cieście francuskim"
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9167
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 19
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10448
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 15
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 28
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9167
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 19
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10448
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 15
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 28
Składniki
Polędwiczki oczyść, opłucz, osusz. Pokrój na 4 porcje. Płat ciasta francuskiego potnij na 4 prostokąty. Ew. wcześniej odetnij kawałek ciasta i wytnij z niego dekoracyjne gwiazdki. Natkę i majeranek opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj. Mięso szybko zrumień na rozgrzanym oleju.
Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem. Na prostokątach ciasta rozłóż plasterki szynki. Posmaruj je musztardą, posyp posiekaną natką i majerankiem. Na każdym kawałku ciasta połóż porcję polędwicy. Całość zwiń. Końce mocno zlep. Ew. na wierzchu połóż wycięte wcześniej gwiazdki.
Pakieciki ułóż tzw. szwem do dołu na blasze przykrytej pergaminem. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz ok. 20 minut. Podawaj np. z duszonymi warzywami i jasnym sosem pieczeniowym.
ok. 30 minut. 1 porcja zawiera ok. 490 kcal. Ok. 5,20 zł za porcjęŹródło: Tina