Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne i ciekawe - dzieci są zachwycone :)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6556
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6556
Składniki
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, namoczoną kajzerką. Do smaku dodajemy odrobinę soli, pieprzu oraz przyprawy do mięsa mielonego.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z mięsa tworzymy kulki / niezbyt duże - powinno wyjść 12 pulpecików / i wciskamy do środka po pół ząbka czosnku / aby się mięso nie kleiło do rąk moczymy dłonie w zimnej wodzie/. Tak przygotowane kulki obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobne plasterki. Na rozgrzaną margarynę wrzucamy pokrojone pieczarki i dobrze obsmażamy około 20 min. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i wszystko razem dusimy jeszcze około 20 min. Następnie dolewamy około 0,5 l bulionu drobiowego i jeszcze chwilkę dusimy. Roztrzepujemy mąkę ze śmietaną i dolewamy do naszych pieczarek. Do smaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze pulpeciki i zapiekamy w piecu ok.30 min. w temp. 180 stopni. Można podawać z pure z ziemniaków lub różnymi kaszami. Pulpety można nadziewać różnymi dodatkami np. serem, oliwkami, pomidorami albo orzechami. Smacznego.