Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne i ciekawe - dzieci są zachwycone :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8107
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9884
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 552
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8107
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9884
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 552
Składniki
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, namoczoną kajzerką. Do smaku dodajemy odrobinę soli, pieprzu oraz przyprawy do mięsa mielonego.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Z mięsa tworzymy kulki / niezbyt duże - powinno wyjść 12 pulpecików / i wciskamy do środka po pół ząbka czosnku / aby się mięso nie kleiło do rąk moczymy dłonie w zimnej wodzie/. Tak przygotowane kulki obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobne plasterki. Na rozgrzaną margarynę wrzucamy pokrojone pieczarki i dobrze obsmażamy około 20 min. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i wszystko razem dusimy jeszcze około 20 min. Następnie dolewamy około 0,5 l bulionu drobiowego i jeszcze chwilkę dusimy. Roztrzepujemy mąkę ze śmietaną i dolewamy do naszych pieczarek. Do smaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze pulpeciki i zapiekamy w piecu ok.30 min. w temp. 180 stopni. Można podawać z pure z ziemniaków lub różnymi kaszami. Pulpety można nadziewać różnymi dodatkami np. serem, oliwkami, pomidorami albo orzechami. Smacznego.