Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Danie z pewnością bardzo często pojawia się na naszych stołach, ale w tej wersji wyróżnia się niezwykłą lekkością i delikatnością. Wszystko dzięki dodaniu ubitych białek pod koniec wyrabiania masy.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 424
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6812
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242338
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19778
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 424
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6812
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242338
Składniki
Bułki zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj całość rękoma, wylewając nadmiar płynu. Odstaw do nasączenia na ok. 15 minut.
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Podsmaż ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę. Odstaw.
W misce wymieszaj oba rodzaje mięsa, żółtko z jajka, odciśnięte dobrze bułki oraz podsmażone warzywa. Dopraw całość do smaku przyprawami. Wymieszaj mieszankę rękoma do dobrego połączenia. Kontynuuj mieszanie aż całość będzie elastyczna.
Białko ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do masy mięsnej i delikatnie wymieszaj.
Wilgotnymi rękoma formuj płaskie kotlety, nie uciskając ich zbyt mocno. Odkładaj je na bok.
Na patelni rozgrzej ok. 1 cm warstwę oleju. Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą.
Bierz po jednym kotlecie i obtaczaj je w bułce tartej. Kładź je na rozgrzany tłuszcz i smaż do ładnego zbrązowienia z każdej strony, przez ok. 5 minut. Po obróceniu kotletów przykryj patelnię pokrywką, by mięso doszło równomiernie w środku.
Puszyste kotlety mielone podawaj z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki. Przechowuj je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Alternatywnie możesz też zamrozić już usmażone kotlety.