Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Danie z pewnością bardzo często pojawia się na naszych stołach, ale w tej wersji wyróżnia się niezwykłą lekkością i delikatnością. Wszystko dzięki dodaniu ubitych białek pod koniec wyrabiania masy.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 30
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 143
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2491
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 30
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 143
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2491
Składniki
Bułki zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj całość rękoma, wylewając nadmiar płynu. Odstaw do nasączenia na ok. 15 minut.
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Podsmaż ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę. Odstaw.
W misce wymieszaj oba rodzaje mięsa, żółtko z jajka, odciśnięte dobrze bułki oraz podsmażone warzywa. Dopraw całość do smaku przyprawami. Wymieszaj mieszankę rękoma do dobrego połączenia. Kontynuuj mieszanie aż całość będzie elastyczna.
Białko ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do masy mięsnej i delikatnie wymieszaj.
Wilgotnymi rękoma formuj płaskie kotlety, nie uciskając ich zbyt mocno. Odkładaj je na bok.
Na patelni rozgrzej ok. 1 cm warstwę oleju. Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą.
Bierz po jednym kotlecie i obtaczaj je w bułce tartej. Kładź je na rozgrzany tłuszcz i smaż do ładnego zbrązowienia z każdej strony, przez ok. 5 minut. Po obróceniu kotletów przykryj patelnię pokrywką, by mięso doszło równomiernie w środku.
Puszyste kotlety mielone podawaj z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki. Przechowuj je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Alternatywnie możesz też zamrozić już usmażone kotlety.