Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Danie z pewnością bardzo często pojawia się na naszych stołach, ale w tej wersji wyróżnia się niezwykłą lekkością i delikatnością. Wszystko dzięki dodaniu ubitych białek pod koniec wyrabiania masy.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12438
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13384
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5659
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12438
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13384
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5659
Składniki
Bułki zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj całość rękoma, wylewając nadmiar płynu. Odstaw do nasączenia na ok. 15 minut.
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Podsmaż ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę. Odstaw.
W misce wymieszaj oba rodzaje mięsa, żółtko z jajka, odciśnięte dobrze bułki oraz podsmażone warzywa. Dopraw całość do smaku przyprawami. Wymieszaj mieszankę rękoma do dobrego połączenia. Kontynuuj mieszanie aż całość będzie elastyczna.
Białko ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do masy mięsnej i delikatnie wymieszaj.
Wilgotnymi rękoma formuj płaskie kotlety, nie uciskając ich zbyt mocno. Odkładaj je na bok.
Na patelni rozgrzej ok. 1 cm warstwę oleju. Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą.
Bierz po jednym kotlecie i obtaczaj je w bułce tartej. Kładź je na rozgrzany tłuszcz i smaż do ładnego zbrązowienia z każdej strony, przez ok. 5 minut. Po obróceniu kotletów przykryj patelnię pokrywką, by mięso doszło równomiernie w środku.
Puszyste kotlety mielone podawaj z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki. Przechowuj je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Alternatywnie możesz też zamrozić już usmażone kotlety.