Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie słodko -kwaśnym

Schab w sosie słodko -kwaśnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 390 Ocena: 1992

Dodano:

Odsłon: 1627

Kruchy i delikatny schab ,przyrządzony w przełamanych smakach ,to pyszne danie obiadowe.

Składniki

  • Schab 6 plastrów
  • Pieczarki 20 dag
  • Cebula biała 1 szt
  • Suszone pomidory 6 szt
  • Morele suszone 6 szt
  • Żurawina 7 dag
  • Wytrawne wino 1/3 szklanki
  • Przecier pomidorowy 4 łyżki
  • Śmietana 18% 3 łyżki
  • Ząbek czosnku
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Olej rzepakowy 3 łyżki
  • Zioła prowansalskie 2 łyżki
  • Sól , pieprz czarny mielony
  • Bazylia
  • Liść laurowy 2 szt
  • Ziele angielskie -3 ziarna
  • Olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab w sosie słodko -kwaśnym

Przygotowanie

  1. Przygotowanie marynaty :Czosnek przecisnąć przez praskę,dodać sos sojowy ,3 łyżki oleju,zioła prowansalskie, wszystko dokładnie wymieszać.Jeżeli ktoś nie chce przygotowywać marynaty może kupić klasyczną w płynie.Schab delikatnie rozbić,zanurzyć w marynacie na 3 godz.

  2. Morele i żurawinę umyć,morele pokroić w kostkę , zalać winem,odstawić .

  3. Cebulę obrać , pokroić w piórka.Pieczarki obrać pokroić.Pomidory suszone pokroić.

  4. W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć zamarynowany schab z obu stron.Obsmażone plastry wyjąć.

  5. Do tego tłuszczu dodać cebulę ,smażyć chwilę ,dodać pieczarki ,doprawić solą i pieprzem ,smażyć 5 min.

  6. Dodać suszone pomidory,chwilę dusić ,wlać namoczone owoce wraz z winem,dodać obsmażony schab ,liść laurowy , ziele angielskie ,szczyptę oregano i całość dusić 30 min.Następnie doprawić przecierem pomidorowym oraz śmietaną ,bazylią i jeszcze chwilę wszystko razem dusić.Podawać z frytkami lub ziemniakami pod inną postacią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń