Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyki drobiowe z pieczarką"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 776
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 776
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek. Kroimy w grubą kostkę. Olej, sól, pieprz, paprykę, chili, majeranek i rozmaryn łączymy w misce. Dodajemy mięso. Dokładnie mieszamy, by marynata dobrze pokryła kurczaka. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy. Marynatę zachowujemy.
Cebulę obieramy i kroimy na grubsze plastry. Umyte pieczarki obieramy. Większe tniemy na połowę, mniejsze zostawiamy w całości. Warzywa na chwilę wrzucamy do odstawionej marynaty.
Na metalowe szpadki lub namoczone w zimnej wodzie drewniane patyczki do szaszłyków naprzemiennie nabijamy mięso i wyjęte z marynaty warzywa: cebulę, pieczarki i paprykę. Posypujemy drobno posiekaną papryczką chili. Pieczemy na grillu lub w piekarniku na ruszcie.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 3,10 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 137 kcal, Białko 18 g, Tłuszcz 6,2 g, Węglowodany 8 gŹródło: Rewia