Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki drobiowe z pieczarką

Szaszłyki drobiowe z pieczarką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Szaszłyki drobiowe z pieczarką"

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 żółta lub czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • po szczypcie czerwonej słodkiej papryki, chili, majeranku i rozmarynu
  • 2-3 łyżki oleju
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek. Kroimy w grubą kostkę. Olej, sól, pieprz, paprykę, chili, majeranek i rozmaryn łączymy w misce. Dodajemy mięso. Dokładnie mieszamy, by marynata dobrze pokryła kurczaka. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy. Marynatę zachowujemy.

  2. Cebulę obieramy i kroimy na grubsze plastry. Umyte pieczarki obieramy. Większe tniemy na połowę, mniejsze zostawiamy w całości. Warzywa na chwilę wrzucamy do odstawionej marynaty.

  3. Na metalowe szpadki lub namoczone w zimnej wodzie drewniane patyczki do szaszłyków naprzemiennie nabijamy mięso i wyjęte z marynaty warzywa: cebulę, pieczarki i paprykę. Posypujemy drobno posiekaną papryczką chili. Pieczemy na grillu lub w piekarniku na ruszcie.

  4. Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 3,10 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji: 137 kcal, Białko 18 g, Tłuszcz 6,2 g, Węglowodany 8 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń