Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tartaletki z rabarbarem"
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 143
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7512
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 194
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 104
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 205
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 143
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7512
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 194
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 104
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 205
Składniki
Mąkę przesiej. Dodaj cukier puder, żółtko oraz zimną margarynę. posiekaj ostrym nożem, a potem szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na minimum 30 min, aby się schłodziło.
Mleko zagotuj w rondelku razem z 5 dag cukru kryształu oraz z wiórkami kokosowymi. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostudzenia. W tym czasie biszkopty pokrusz (możesz umieścić je w woreczku foliowym i rozwałkować). Wsyp do zimnego mleka kokosowego. Dodaj śmietanę, wymieszaj starannie.
Schłodzone w lodówce kruche ciasto podziel na 10 części. Rozwałkuj je cienko. Wylep nim foremki do tartaletek. Do każdej nałóż część masy kokosowo-biszkoptowej. Piecz ok. 30 minut w temp. 180 st. Wyjmij, odstaw do ostudzenia.
Rabarbar obierz, oczyść starannie, pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm. Zagotuj 100 ml wody z pozostałym cukrem i grenadiną (syrop z granatów). Włóż pokrojony rabarbar. Gotuj ok. 5 minut, wyjmij, odcedź na sicie. Wodę z gotowania rabarbaru pozostaw.
Obgotowany i osączony rabarbar rozłóż na tartaletkach. W pozostałej po gotowaniu wodzie rozprowadź pół opakowania jasnej galaretki (np. cytrynowej). Odstaw do lekkiego stężenia. Następnie zlej kawałki rabarbaru. Odstaw do lodówki.
Czas ok. 70 min; porcja – 310 kcal, cena 1,30 zł.
Korpusy do babeczek możesz upiec wcześniej i trzymać w papierowej torbie lub zamkniętym pojemniku.
Aby dłużej zachowały kruchość i nie zwilgotniały, przechowuj je razem z garścią suchego ryżu. Świeżość wypiekom zapewni też olej. Dodawaj go do zagniatanego ciasta.Źródło: Świat kobiety