Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tradycyjna botwinka zabielana śmietaną"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 747
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 747
Składniki
Włoszczyznę oraz botwinkę bardzo dokładnie opłucz i obierz. Następnie warzywa pokrój w cienkie słupki albo kosteczkę. Liście botwinki posiekaj.
Bulion wlej do garnka. Wrzuć ziarenka pieprzu oraz listek laurowy. Doprowadź do wrzenia. Dołóż włoszczyznę oraz buraczki z botwinki. Gotuj razem około 10 minut. Następnie dodaj liście botwinki i gotuj jeszcze 15 minut.
Śmietanę wymieszaj z mąką, tak by nie było żadnych grudek. Wlej do gotującej się zupy. Botwinkę przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Poczekaj, aż zupa ponownie zagotuje się.
Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Posyp nim gotową zupę. Botwinkę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo albo z kawałkiem chrupiącej bagietki.Źródło: Naj