Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka góralska"
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4710
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 105
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 322
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4710
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 105
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 322
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i pokrój w plasterki. Umyj oraz osusz pieczarki i także pokrój w plasterki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej i wymieszaj z posiekaną natką oraz kawałkami papryki. Drobno pokrój kiełbasę oraz boczek.
Rozgrzej trochę oleju i smaż grzyby tak długo, aż odparuje nadmiar płynu. Przypraw.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Ułóż plastry ziemniaków, oprósz solą i pieprzem. Rozłóż na nich pieczarki, potem pokrojoną kiełbasę oraz boczek. Na wędlinie rozłóż krążki cebuli. Potrawę posyp serem z natką oraz papryką.
Wstaw naczynie do gorącego piekarnika. Zapiekaj ok. 20 minut w temp. 170°C.Źródło: Kurier TV