Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek drożdżowy z cebulą i boczkiem
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 84
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 31
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 283
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 84
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 31
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 283
Składniki
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, wsypujemy cukier oraz odrobinę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut.
Cebule kroimy w półplasterki, a boczek w cienkie prostokąty (lub kostkę). Cebule lekko podsmażamy na patelni, dodajemy boczek i jeszcze chwilę podsmażamy.
W misce roztrzepujemy jajko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Blachę o wymiarach 25x35cm wyścielamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blachy. Pieczemy 25 min. w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasto, wykładamy na nie cebulę i boczek, zalewamy całość śmietaną. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut.