Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek drożdżowy z cebulą i boczkiem
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8375
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6690
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4592
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327086
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8375
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6690
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4592
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327086
Składniki
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, wsypujemy cukier oraz odrobinę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut.
Cebule kroimy w półplasterki, a boczek w cienkie prostokąty (lub kostkę). Cebule lekko podsmażamy na patelni, dodajemy boczek i jeszcze chwilę podsmażamy.
W misce roztrzepujemy jajko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Blachę o wymiarach 25x35cm wyścielamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blachy. Pieczemy 25 min. w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasto, wykładamy na nie cebulę i boczek, zalewamy całość śmietaną. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut.