Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na babkę cytrynową (na formę do babki z kominem śr. 22-24 cm). Babka jest pulchna i wilgotna. Idealna do popołudniowej kawki, a zrobisz ją bardzo łatwo.
forma do babki z kominem (średnica 22-24 cm)
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce, resztę wycisnąć na sok.
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić i dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać i wystudzić.
Do miski lub misy robota wbić jajka, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na jasną gęstą masę.
Następnie dodać partiami przesiane mąki i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec wlać masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencje budyniu.
Ciasto przelać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i stopniowo dodawać po łyżce wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Wystudzoną babkę polać lukrem i zostawić do zastygnięcia.
Polecam, bo babeczka jest przepyszna w smaku.
SMACZNEGO!
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 104
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 227
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 147
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 165
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 227
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 104
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 227
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 147
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 165
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 227
Składniki
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce, resztę wycisnąć na sok. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić i dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać i wystudzić. Do miski lub misy robota wbić jajka, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na jasną gęstą masę. Następnie dodać partiami przesiane mąki i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec wlać masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencje budyniu. Ciasto przelać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i stopniowo dodawać po łyżce wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Wystudzoną babkę polać lukrem i zostawić do zastygnięcia. Polecam, bo babeczka jest przepyszna w smaku. SMACZNEGO!
Przepisy Desery
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Desery
Idealny biszkopt siostry Anastazji
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 131
Placki z serka waniliowego
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 227