Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy z piekarnika zostanie wyciągnięta świeża babka drożdżowa, w całym domu uniesie się niesamowity zapach ciasta. Już zawsze będzie kojarzyć się z radosnym oczekiwaniem na rodzinne spotkania, a także wiosenną domową atmosferą. To jeden z tych przepisów na Wielkanoc, który pozostanie z tobą na długo. Babka drożdżowa wielkanocna po upieczeniu w formie ma charakterystyczny i piękny kształt, złocistą skórkę oraz puszystą konsystencję. Stanie się królową wypieków na świątecznym stole.
Klasyczna babka drożdżowa wymaga czasu i cierpliwości. Sam przepis nie jest skomplikowany, jednak pośpiech nie jest w nim wskazany. Przyda się też odrobina zaangażowania i serca, wtedy ciasto pięknie wyrośnie i będzie smakować wyśmienicie.
Do babki wielkanocnej wybierz mąkę pszenną (najlepiej typu 480), drożdże instant oraz jajko dobrej jakości. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego wyciągnij je wcześniej z lodówki. Zamiast drożdży instant, możesz użyć świeżych - wystarczy wtedy 12 gramów. W tym konkretnym przepisie proponujemy zastosowanie mieszanki keksowej, czyli zestawu kandyzowanych owoców i bakalii. Dodają one babce nie tylko koloru, ale też owocowego aromatu i lekkości.
Wyrośnięte ciasto trzeba rozwałkować i zawinąć w rulonik, a następnie uformować z niego ślimaka. To nie tylko rozwija umiejętności kulinarne, ale pozwala też na radosne spędzanie czasu w kuchni. Formowanie ciasta to wielka frajda, a do tego pobudza wyobraźnię. Sposób układania ciasta ma wpływ na to, jak babka będzie się prezentować po upieczeniu w kominie.
Forma na babkę o średnicy ok. 20 cm
Pierwszym ważnym krokiem do zrobienia babki wielkanocnej jest przygotowanie puszystego ciasta drożdżowego. Mleko i woda powinny być ciepłe, ale nie gorące. Wystarczy je połączyć w wysokim naczyniu lub miseczce z drożdżami suszonymi i cukrem. Jeśli używasz świeżych drożdży - przykryj całość i odstaw do wyrośnięcia. Zaczyn drożdżowy powinien zacząć pracować - pojawi się na nim charakterystyczna piana i całość zacznie zwiększać swoją objętość. To dobry znak.
Pozostałe składniki w tym czasie trzeba dobrze połączyć, a następnie dodać przygotowany rozczyn. Aby powstało gładkie i puszyste ciasto drożdżowe, całość należy dobrze wyrobić, a potem odstawić w ciepłe miejsce. W tym etapie nie możesz się spieszyć. Wyrabianie ciasta drożdżowego to nauka cierpliwości, ale gwarantujemy - opłaca się.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe trzeba jeszcze rozwałkować, posmarować masłem i dodać mieszankę keksową. Kiedy uformujesz z niego kształt ślimaka, przełóż do komina, a następnie ponownie odczekaj 20 minut. Ciasto powinno jeszcze raz wyrosnąć. W tym czasie możesz już nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Na koniec pozostaje pieczenie i oczekiwanie na upieczoną babkę.
W naszym przepisie na babkę wielkanocną użyliśmy mieszanki keksowej. Idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Znajdziesz w niej nie tylko rodzynki, ale też skórkę pomarańczową i inne dodatki dodające owocowego akcentu, np. morele, żurawinę, ananas czy papaję. Wszystkie składniki tego typu doskonale łączą się z maślanym smakiem świeżej babki drożdżowej.
Jeśli jednak nie masz gotowej mieszanki keksowej lub wolisz samodzielnie komponować dodatki, nic nie stoi na przeszkodzie. Do klasycznej babki drożdżowej pasują same rodzynki, suszone morele lub kandyzowana skórka pomarańczowa. Dla osób, które preferują czekoladę, można ją dodać posiekaną na drobne kawałki.
Wierzch babki drożdżowej możesz pozostawić w naturalnej odsłonie, czyli bez jakichkolwiek dodatków. Dobrze wyrośnięte ciasto będzie miało złocisty kolor, który już robi wrażenie na świątecznym stole. Jeśli jednak chcesz udekorować wierzch babki drożdżowej, posyp go cukrem pudrem. Wystarczy użyć sitka, aby uzyskać równomierną, delikatną warstwę przypominającą białą pierzynkę.
Bardziej efektowny wygląd doda babce lukier cytrynowy. W klasycznej wersji przygotujesz go z cukru pudru i soku z cytryny. Nie tylko dodaje słodyczy, ale też pięknie błyszczy i tworzy apetyczne naturalne zacieki na bokach. Dodatkowo lukier do babki świetnie służy jako warstwa, do której przyczepiają się wiórki kokosowe, posiekane orzechy, skórka z cytryny, kandyzowana skórka pomarańczowa czy cukrowe dekoracje albo kolorowe posypki.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666300
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 108
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 582
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5764
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 985
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666300
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 108
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 582
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5764
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 985
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Do miseczki wlej ciepłą wodę i połowę ciepłego mleka. Dodaj drożdże oraz łyżkę cukru. Wymieszaj całość.
W osobnej miseczce ubij jajko z pozostałym mlekiem, olejem, pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wlej roztwór drożdży i mąkę. Całość wymieszaj na gładkie ciasto przez ok. 5-7 minut. Uformuj kulę i przykryj ją lnianą ściereczką. Zostaw na godzinę w ciepłym miejscu.
Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt. Posmaruj go miękkim masłem, równomiernie pokrywając całą powierzchnię. Posyp mieszanką keksową.
Prostokąt zwiń w ciasny rulonik, a następnie uformuj ślimaka. Przełóż go do formy na babkę o średnicy 20 cm.
Ciasto ponownie przykryj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Piecz babkę drożdżową przez ok. 40 minut, do ładnego zrumienienia.
Wyjmij i posyp ciasto cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.