Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Babka drożdżowa
  • Ciasta
  • Przepis na

Babka drożdżowa

10.04.2025 Odsłon: 4735
5.0 (12 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Kiedy z piekarnika zostanie wyciągnięta świeża babka drożdżowa, w całym domu uniesie się niesamowity zapach ciasta. Już zawsze będzie kojarzyć się z radosnym oczekiwaniem na rodzinne spotkania, a także wiosenną domową atmosferą. To jeden z tych przepisów na Wielkanoc, który pozostanie z tobą na długo. Babka drożdżowa wielkanocna po upieczeniu w formie ma charakterystyczny i piękny kształt, złocistą skórkę oraz puszystą konsystencję. Stanie się królową wypieków na świątecznym stole.

Przepis i składniki na babkę drożdżową na Wielkanoc

Klasyczna babka drożdżowa wymaga czasu i cierpliwości. Sam przepis nie jest skomplikowany, jednak pośpiech nie jest w nim wskazany. Przyda się też odrobina zaangażowania i serca, wtedy ciasto pięknie wyrośnie i będzie smakować wyśmienicie.

Do babki wielkanocnej wybierz mąkę pszenną (najlepiej typu 480), drożdże instant oraz jajko dobrej jakości. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego wyciągnij je wcześniej z lodówki. Zamiast drożdży instant, możesz użyć świeżych - wystarczy wtedy 12 gramów. W tym konkretnym przepisie proponujemy zastosowanie mieszanki keksowej, czyli zestawu kandyzowanych owoców i bakalii. Dodają one babce nie tylko koloru, ale też owocowego aromatu i lekkości.

Wyrośnięte ciasto trzeba rozwałkować i zawinąć w rulonik, a następnie uformować z niego ślimaka. To nie tylko rozwija umiejętności kulinarne, ale pozwala też na radosne spędzanie czasu w kuchni. Formowanie ciasta to wielka frajda, a do tego pobudza wyobraźnię. Sposób układania ciasta ma wpływ na to, jak babka będzie się prezentować po upieczeniu w kominie.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Forma na babkę o średnicy ok. 20 cm

Etapy przygotowania

Jak przygotować babkę drożdżową?

Pierwszym ważnym krokiem do zrobienia babki wielkanocnej jest przygotowanie puszystego ciasta drożdżowego. Mleko i woda powinny być ciepłe, ale nie gorące. Wystarczy je połączyć w wysokim naczyniu lub miseczce z drożdżami suszonymi i cukrem. Jeśli używasz świeżych drożdży - przykryj całość i odstaw do wyrośnięcia. Zaczyn drożdżowy powinien zacząć pracować - pojawi się na nim charakterystyczna piana i całość zacznie zwiększać swoją objętość. To dobry znak.

Pozostałe składniki w tym czasie trzeba dobrze połączyć, a następnie dodać przygotowany rozczyn. Aby powstało gładkie i puszyste ciasto drożdżowe, całość należy dobrze wyrobić, a potem odstawić w ciepłe miejsce. W tym etapie nie możesz się spieszyć. Wyrabianie ciasta drożdżowego to nauka cierpliwości, ale gwarantujemy - opłaca się.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe trzeba jeszcze rozwałkować, posmarować masłem i dodać mieszankę keksową. Kiedy uformujesz z niego kształt ślimaka, przełóż do komina, a następnie ponownie odczekaj 20 minut. Ciasto powinno jeszcze raz wyrosnąć. W tym czasie możesz już nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Na koniec pozostaje pieczenie i oczekiwanie na upieczoną babkę.

Z czym zrobić klasyczną babkę drożdżową?

W naszym przepisie na babkę wielkanocną użyliśmy mieszanki keksowej. Idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Znajdziesz w niej nie tylko rodzynki, ale też skórkę pomarańczową i inne dodatki dodające owocowego akcentu, np. morele, żurawinę, ananas czy papaję. Wszystkie składniki tego typu doskonale łączą się z maślanym smakiem świeżej babki drożdżowej.

Jeśli jednak nie masz gotowej mieszanki keksowej lub wolisz samodzielnie komponować dodatki, nic nie stoi na przeszkodzie. Do klasycznej babki drożdżowej pasują same rodzynki, suszone morele lub kandyzowana skórka pomarańczowa. Dla osób, które preferują czekoladę, można ją dodać posiekaną na drobne kawałki.

Babka drożdżowa wielkanocna - czym ją udekorować?

Wierzch babki drożdżowej możesz pozostawić w naturalnej odsłonie, czyli bez jakichkolwiek dodatków. Dobrze wyrośnięte ciasto będzie miało złocisty kolor, który już robi wrażenie na świątecznym stole. Jeśli jednak chcesz udekorować wierzch babki drożdżowej, posyp go cukrem pudrem. Wystarczy użyć sitka, aby uzyskać równomierną, delikatną warstwę przypominającą białą pierzynkę.

Bardziej efektowny wygląd doda babce lukier cytrynowy. W klasycznej wersji przygotujesz go z cukru pudru i soku z cytryny. Nie tylko dodaje słodyczy, ale też pięknie błyszczy i tworzy apetyczne naturalne zacieki na bokach. Dodatkowo lukier do babki świetnie służy jako warstwa, do której przyczepiają się wiórki kokosowe, posiekane orzechy, skórka z cytryny, kandyzowana skórka pomarańczowa czy cukrowe dekoracje albo kolorowe posypki. 

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 34

do 15 min 15 min
3
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 102

do 15 min 15 min
4
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 88

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 287

do 30 min 30 min
6
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2815

> 60 min >60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4179

do 30 min 30 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 34

do 15 min 15 min
3
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 102

do 15 min 15 min
4
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 88

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 287

do 30 min 30 min
6
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2815

> 60 min >60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4179

do 30 min 30 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Babka drożdżowa
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 200 g mąki pszennej,
  • 30 g cukru,
  • 75 ml ciepłego mleka,
  • jajko,
  • łyżeczka suchych drożdży instant,
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 50 g mieszanki keksowej.
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do posypania formy,
  • cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
1

Do miseczki wlej ciepłą wodę i połowę ciepłego mleka. Dodaj drożdże oraz łyżkę cukru. Wymieszaj całość.

2

W osobnej miseczce ubij jajko z pozostałym mlekiem, olejem, pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wlej roztwór drożdży i mąkę. Całość wymieszaj na gładkie ciasto przez ok. 5-7 minut. Uformuj kulę i przykryj ją lnianą ściereczką. Zostaw na godzinę w ciepłym miejscu.

3

Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt. Posmaruj go miękkim masłem, równomiernie pokrywając całą powierzchnię. Posyp mieszanką keksową.

4

Prostokąt zwiń w ciasny rulonik, a następnie uformuj ślimaka. Przełóż go do formy na babkę o średnicy 20 cm.

5

Ciasto ponownie przykryj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.

6

Piekarnik nastaw na 190 st. Celsjusza. Piecz babkę drożdżową przez ok. 40 minut, do ładnego zrumienienia.

7

Wyjmij i posyp ciasto cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki