Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak puszystej i delikatnej babki w twoim domu jeszcze nie było! Cały sekret tkwi w oryginalnej metodzie powieszenia formy po upieczeniu do góry dnem i pozostawienie jej w tej pozycji do całkowitego wystudzenia. Babka wisząca to jeden z ciekawszych pomysłów na przepisy na Wielkanoc, a także na klasyczne ciasto, ale w nieco odmienionej i nowoczesnej wersji.
Choć sam przepis na babkę wiszącą może wydawać się prosty, to właśnie odwrócenie formy zaraz po upieczeniu i zawieszenie jej do góry dnem jest kluczem do osiągnięcia tej niezwykle lekkiej struktury, przypominającej biszkopt lub puszysty suflet. Do samego ciasta nie potrzebujesz ani drogich, ani skomplikowanych składników. Bazuje wyłącznie na dobrze ubitych jajkach, mące, cukrze, oleju i soku z cytryny. O dobre wyrośnięcie zadba proszek do pieczenia. Dzięki temu babka wisząca wychodzi miękka, puszysta i wilgotna. Przez długi czas zachowuje swoją świeżość, a jej tradycyjny smak pozwala na dowolne modyfikacje i dekoracje. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz formy do babki wiszącej z kominem, a także słoika albo butelki.
Babka wisząca to także wspaniała alternatywa dla klasycznych drożdżowych wypieków – przygotowuje się ją szybciej, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Zrób ją na święta lub na specjalną okazję. Gwarantujemy, że będzie nie tylko smacznym, ale i efektownym elementem stołu.
Forma na babkę lub tortownica i słoik
Przepis na babkę wiszącą składa się z kilku etapów. Przede wszystkim musisz przygotować ciasto. Białka ubijesz z odrobiną soli na puszystą i sztywną pianę. Pamiętaj, aby zrobić to w suchej i czystej misce. Nawet kropla tłuszczu albo wody może sprawić, że białka nie ubiją się na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier, aby piana zmieniła się na błyszczącą i jeszcze bielszą. Uważaj też na staranne oddzielenie białek od żółtek.
Osobno przygotuj pozostałe składniki, ale mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszaj pod koniec. Nie musisz miksować na wysokich obrotach, wystarczy całość połączyć szpatułką albo drewnianą łyżką. Finalnie tak samo delikatnie dodaj ubitą pianę z białek. Powolne mieszanie od dołu do góry będzie bardzo pomocne. Zbyt energiczne mieszanie może spowodować, że ciasto opadnie i będzie zbyt zwarte.
Przygotowanie ciasta na najlepszą babkę wiszącą jest bardzo proste, ale musisz też pamiętać o odpowiednim przygotowaniu formy. Właściwie nie musisz robić nic specjalnego. Nie smaruj powierzchni tłuszczem, bo ciasto musi się do niej delikatnie przykleić, aby nie opadło podczas stygnięcia.
Odwracanie babki wiszącej po upieczeniu to najważniejszy i najbardziej charakterystyczny etap przygotowywania tego przepisu. To właśnie dzięki temu ciasto nie opada, zachowuje swoją puszystą strukturę i nie traci kształtu.
Do babki podwieszanej użyj formy z kominem albo tortownicy z ustawionym pośrodku słoikiem. Wlej równomiernie ciasto i włóż je do piekarnika. Po wyjęciu babki z piekarnika nie czekaj zbyt długo — ciasto musi być jeszcze gorące, aby dobrze trzymało się formy. Jeśli pozostawisz je na kilka minut na blacie, może się lekko odkleić od ścianek i w efekcie opaść po odwróceniu. Właśnie dlatego zaraz po upieczeniu ostrożnie, ale zdecydowanie obróć formę do góry dnem. Do zawieszenia babki najlepiej użyć solidnej, szklanej butelki lub pełnego słoika. Ważne, aby naczynie było ciężkie i stabilne. Zostaw babkę wiszącą w tej pozycji do całkowitego ostudzenia, nawet na 2 godziny. Nie przyspieszaj tego procesu.
Babka wisząca po wystudzeniu doskonale nadaje się do efektownej dekoracji. Najprostszym i bardzo eleganckim rozwiązaniem jest oprószenie jej cukrem pudrem. Wystarczy przesiać go przez drobne sitko, aby uzyskać równomierną, śnieżnobiałą warstwę. A może chcesz nadać wypiekowi bardziej uroczystego i świątecznego charakteru? Przygotuj lukier cytrynowy lub klasyczną polewę czekoladową i delikatnie polej nią wierzch, pozwalając, aby spływała po bokach.
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 219
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 219
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z połową cukru. Następnie w trakcie miksowania do masy dodajemy małym strumieniem olej, wodę i sok z cytryny. Mikser odstawiamy na bok. Do ciasta dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy ze sobą szpatułką lub drewnianą łyżką.
Do białek dodajemy szczyptę soli. Składniki ubijamy na puszystą pianę. W trakcie miksowania do białek dodajemy stopniowo pół szklanki cukru.
Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek. Składniki delikatnie mieszamy do połączenia.
Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominem. Jeśli nie posiadamy specjalnej formy na babkę, do tortownicy na środku możemy ustawić słoik. Co ważne - formy nie wykładamy papierem, nie smarujemy masłem i nie oprószamy mąką, czy bułką tartą. Forma na babkę nie powinna być tłusta.
Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną, jeszcze gorącą babkę wyjmujemy z piekarnika, przewracamy do góry nogami i wieszamy na butelce lub słoiku. Najlepiej wykorzystać do tego celu pełny słoik/butelkę aby nasza konstrukcja była bardziej stabilna. W takiej pozycji pozostawiamy babkę do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzoną babkę wiszącą odwracamy. Formę luzujemy. Wyciągamy ciasto (możemy pomóc sobie nożykiem, żeby odkleić ciasto od brzegów.
Gotową babkę wiszącą ponownie odwracamy do góry nogami Dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.