Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak puszystej i delikatnej babki wielkanocnej jeszcze nie jedliście. Cały sekret tkwi w powieszeniu babki do góry dnem na butelce i pozostawienie jej w tej pozycji do całkowitego wystudzenia. Przygotujcie babkę wiszącą na tegoroczne święta. Gwarantujemy, że każdy będzie się zachwycał jej niepowtarzalnym smakiem. Gotową babkę możecie udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.
Forma na babkę lub tortownica i słoik
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 543
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 791
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 543
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 791
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z połową cukru. Następnie w trakcie miksowania do masy dodajemy małym strumieniem olej, wodę i sok z cytryny. Mikser odstawiamy na bok. Do ciasta dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy ze sobą szpatułką lub drewnianą łyżką.
Do białek dodajemy szczyptę soli. Składniki ubijamy na puszystą pianę. W trakcie miksowania do białek dodajemy stopniowo pół szklanki cukru.
Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek. Składniki delikatnie mieszamy do połączenia.
Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominem. Jeśli nie posiadamy specjalnej formy na babkę, do tortownicy na środku możemy ustawić słoik. Co ważne - formy nie wykładamy papierem, nie smarujemy masłem i nie oprószamy mąką, czy bułką tartą. Forma na babkę nie powinna być tłusta.
Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną, jeszcze gorącą babkę wyjmujemy z piekarnika, przewracamy do góry nogami i wieszamy na butelce lub słoiku. Najlepiej wykorzystać do tego celu pełny słoik/butelkę aby nasza konstrukcja była bardziej stabilna. W takiej pozycji pozostawiamy babkę do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzoną babkę wiszącą odwracamy. Formę luzujemy. Wyciągamy ciasto (możemy pomóc sobie nożykiem, żeby odkleić ciasto od brzegów.
Gotową babkę wiszącą ponownie odwracamy do góry nogami Dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.