Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Babka wisząca
  • Desery
  • Przepis na

Babka wisząca

20.05.2025 Odsłon: 68027
5.0 (70 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Tak puszystej i delikatnej babki w twoim domu jeszcze nie było! Cały sekret tkwi w oryginalnej metodzie powieszenia formy po upieczeniu do góry dnem i pozostawienie jej w tej pozycji do całkowitego wystudzenia. Babka wisząca to jeden z ciekawszych pomysłów na przepisy na Wielkanoc, a także na klasyczne ciasto, ale w nieco odmienionej i nowoczesnej wersji.  

Przepis na babkę wiszącą 

Choć sam przepis na babkę wiszącą może wydawać się prosty, to właśnie odwrócenie formy zaraz po upieczeniu i zawieszenie jej do góry dnem jest kluczem do osiągnięcia tej niezwykle lekkiej struktury, przypominającej biszkopt lub puszysty suflet. Do samego ciasta nie potrzebujesz ani drogich, ani skomplikowanych składników. Bazuje wyłącznie na dobrze ubitych jajkach, mące, cukrze, oleju i soku z cytryny. O dobre wyrośnięcie zadba proszek do pieczenia. Dzięki temu babka wisząca wychodzi miękka, puszysta i wilgotna. Przez długi czas zachowuje swoją świeżość, a jej tradycyjny smak pozwala na dowolne modyfikacje i dekoracje. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz formy do babki wiszącej z kominem, a także słoika albo butelki. 

Babka wisząca to także wspaniała alternatywa dla klasycznych drożdżowych wypieków – przygotowuje się ją szybciej, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Zrób ją na święta lub na specjalną okazję. Gwarantujemy, że będzie nie tylko smacznym, ale i efektownym elementem stołu. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Forma na babkę lub tortownica i słoik

Etapy przygotowania

Jak zrobić babkę podwieszaną? 

Przepis na babkę wiszącą składa się z kilku etapów. Przede wszystkim musisz przygotować ciasto. Białka ubijesz z odrobiną soli na puszystą i sztywną pianę. Pamiętaj, aby zrobić to w suchej i czystej misce. Nawet kropla tłuszczu albo wody może sprawić, że białka nie ubiją się na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier, aby piana zmieniła się na błyszczącą i jeszcze bielszą. Uważaj też na staranne oddzielenie białek od żółtek. 

Osobno przygotuj pozostałe składniki, ale mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszaj pod koniec. Nie musisz miksować na wysokich obrotach, wystarczy całość połączyć szpatułką albo drewnianą łyżką. Finalnie tak samo delikatnie dodaj ubitą pianę z białek. Powolne mieszanie od dołu do góry będzie bardzo pomocne. Zbyt energiczne mieszanie może spowodować, że ciasto opadnie i będzie zbyt zwarte. 

Przygotowanie ciasta na najlepszą babkę wiszącą jest bardzo proste, ale musisz też pamiętać o odpowiednim przygotowaniu formy. Właściwie nie musisz robić nic specjalnego. Nie smaruj powierzchni tłuszczem, bo ciasto musi się do niej delikatnie przykleić, aby nie opadło podczas stygnięcia.  

Jak ustawić babkę wiszącą po upieczeniu? 

Odwracanie babki wiszącej po upieczeniu to najważniejszy i najbardziej charakterystyczny etap przygotowywania tego przepisu. To właśnie dzięki temu ciasto nie opada, zachowuje swoją puszystą strukturę i nie traci kształtu. 

Do babki podwieszanej użyj formy z kominem albo tortownicy z ustawionym pośrodku słoikiem. Wlej równomiernie ciasto i włóż je do piekarnika. Po wyjęciu babki z piekarnika nie czekaj zbyt długo — ciasto musi być jeszcze gorące, aby dobrze trzymało się formy. Jeśli pozostawisz je na kilka minut na blacie, może się lekko odkleić od ścianek i w efekcie opaść po odwróceniu. Właśnie dlatego zaraz po upieczeniu ostrożnie, ale zdecydowanie obróć formę do góry dnem. Do zawieszenia babki najlepiej użyć solidnej, szklanej butelki lub pełnego słoika. Ważne, aby naczynie było ciężkie i stabilne. Zostaw babkę wiszącą w tej pozycji do całkowitego ostudzenia, nawet na 2 godziny. Nie przyspieszaj tego procesu. 

Jak udekorować babkę wiszącą? 

Babka wisząca po wystudzeniu doskonale nadaje się do efektownej dekoracji. Najprostszym i bardzo eleganckim rozwiązaniem jest oprószenie jej cukrem pudrem. Wystarczy przesiać go przez drobne sitko, aby uzyskać równomierną, śnieżnobiałą warstwę. A może chcesz nadać wypiekowi bardziej uroczystego i świątecznego charakteru? Przygotuj lukier cytrynowy lub klasyczną polewę czekoladową i delikatnie polej nią wierzch, pozwalając, aby spływała po bokach. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 632

> 60 min >60 min
20
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 1104

do 60 min 60 min
3
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101561

do 15 min 15 min
123
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 922

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6047

do 30 min 30 min
7
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1405

do 15 min 15 min
0
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 632

> 60 min >60 min
20
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 1104

do 60 min 60 min
3
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101561

do 15 min 15 min
123
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 922

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6047

do 30 min 30 min
7
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1405

do 15 min 15 min
0
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Babka wisząca
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z połową cukru. Następnie w trakcie miksowania do masy dodajemy małym strumieniem olej, wodę i sok z cytryny. Mikser odstawiamy na bok. Do ciasta dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy ze sobą szpatułką lub drewnianą łyżką.

2

Do białek dodajemy szczyptę soli. Składniki ubijamy na puszystą pianę. W trakcie miksowania do białek dodajemy stopniowo pół szklanki cukru.

3

Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek. Składniki delikatnie mieszamy do połączenia.

4

Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominem. Jeśli nie posiadamy specjalnej formy na babkę, do tortownicy na środku możemy ustawić słoik. Co ważne - formy nie wykładamy papierem, nie smarujemy masłem i nie oprószamy mąką, czy bułką tartą. Forma na babkę nie powinna być tłusta.

5

Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 40 minut (do suchego patyczka).

6

Upieczoną, jeszcze gorącą babkę wyjmujemy z piekarnika, przewracamy do góry nogami i wieszamy na butelce lub słoiku. Najlepiej wykorzystać do tego celu pełny słoik/butelkę aby nasza konstrukcja była bardziej stabilna. W takiej pozycji pozostawiamy babkę do całkowitego wystygnięcia.

7

Wystudzoną babkę wiszącą odwracamy. Formę luzujemy. Wyciągamy ciasto (możemy pomóc sobie nożykiem, żeby odkleić ciasto od brzegów.

8

Gotową babkę wiszącą ponownie odwracamy do góry nogami Dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki