Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Biszkopt, który zawsze wychodzi
  • Ciasta
  • Przepis na

Biszkopt, który zawsze wychodzi

29.07.2025 Odsłon: 54814
5.0 (105 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

W zeszycie każdej gospodyni domowej powinien znaleźć się przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Proste składniki, minimum pracy, a efekt zachwyci każdego. Przygotowaliśmy idealne proporcje do zrobienia dość wysokiego biszkoptu, który możesz przekroić na 2 albo 3 części. Co więcej, nie musisz dodawać proszku do pieczenia.

Przepis na dobry biszkopt, który zawsze wychodzi 

Podstawą dobrego biszkoptu są dobrej jakości składniki. W tym przepisie jest ich niewiele, bo tylko cztery. Tak naprawdę pewnie masz je w kuchni, jeśli często gotujesz lub pieczesz. Wybierz jajka z wolnego chowu, najlepiej duże (rozmiar L lub XL). Powinny mieć temperaturę pokojową. Do tego oczywiście musi być cukier. W tym przypadku dobrym wyborem będzie ten przeznaczony do wypieków. Ma drobniejsze kryształki, które szybciej się rozpuszczają i nie są wyczuwalne w cieście. Przygotuj też mąkę pszenną (typu 450) oraz skrobię ziemniaczaną. To wystarczy do zrobienia prostego przepisu na biszkopt, który zawsze wychodzi.

Ciasto zaskoczy cię swoją puszystością. A co dalej z nim zrobisz? Tort wiśniowy, ciasto warstwowe, a może cake pops z pozostałości biszkoptu? Wszystko zależy od twojej wyobraźni i od okazji.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Tortownica o średnicy 24 cm

Etapy przygotowania

Jak upiec dobry biszkopt? 

Biszkopt powinien być delikatny, lekki jak piórko, ale nie wysuszony. Właśnie wtedy będzie stanowić solidną bazę do tortów, rolad, ciast z kremem czy po prostu do podania z owocami z odrobiną cukru pudru. Dla wielu początkujących osób bywa dużym wyzwaniem. Może opaść, nie wyrosnąć albo kruszyć się po krojeniu. Właśnie dlatego warto zachować kilka ważnych zasad, a także wyrobić sobie nawyki pomagające w przygotowaniu. 

Zacznij od temperatury składników na biszkopt - jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie precyzyjnie oddziel białka od żółtek. Musisz zrobić to ostrożnie, do suchych i czystych naczyń. Jeśli w białkach znajdzie się woda, pozostałość innego składnika albo odrobina żółtek, mogą nie ubić się na sztywną pianę. Do ubijania dodaj odrobinę soli. 

Kiedy piana będzie wyraźnie sztywna, dodawaj cukier stopniowo i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec zrobi się błyszcząca, trochę lejąca, tak jak masa na bezy. Żółtka dodawaj jedno po drugim, nie przerywając miksowania – w ten sposób masa nie opadnie. Gdy składniki się połączą, odstaw mikser i sięgnij po szpatułkę.  

Na koniec czas na produkty sypkie. Mąkę przesiej przez sitko, najlepiej bezpośrednio do miski z masą. Mieszaj delikatnie, nie miksuj mikserem. Wykorzystaj do tego szpatułkę albo łyżkę. Stosuj zasadę ruchów od dołu do góry, aby nie zniszczyć puszystej struktury piany na biszkopt, który zawsze wychodzi.

Pieczenie wysokiego biszkoptu - jak to zrobić? 

Forma do pieczenia również ma znaczenie. W przypadku biszkoptu najlepiej natłuścić i obsypać mąką tylko dno formy. Boków nie smaruj, wtedy ciasto lepiej wspina się po ściankach i równo rośnie. Pieczenie powinno odbywać się w nagrzanym piekarniku, bez termoobiegu, najlepiej na środkowej półce. Nie otwieraj drzwiczek podczas pieczenia - nawet lekki przeciąg może sprawić, że biszkopt opadnie. 

Czym obłożyć biszkopt z zewnątrz? 

Ten przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi, sprawdzi się na wiele okazji. Świetnie znosi krojenie i przekładanie ciężkim kremem. A jak go obłożyć po zewnętrznej stronie? Wykorzystaj do tego prosty krem śmietankowy z mascarpone albo maślany (np. na bazie bezy szwajcarskiej). Puszyste, lekkie masy, bez problemu przyczepią się do biszkoptu. Do tego są świetną bazą do dodatków, takich jak ozdoby z masy cukrowej, orzechy czy posypki z czekolady. 

Jeśli zależy ci na głębszym smaku, spróbuj polewy z czekolady. Tworzy elegancki, błyszczący efekt, który świetnie prezentuje się na gładkim biszkopcie. Możesz ją położyć równomiernie lub pozwolić jej spływać nieregularnie po bokach -  taki "drip cake" wygląda nowocześnie i bardzo apetycznie.  

A może coś bardziej naturalnego? Do blatów biszkoptów przełożonych kremami idealnie pasuje wykończenie z bitej śmietany i świeżych owoców - maliny, borówki, truskawki czy cienkie plasterki kiwi nadadzą lekkości i pięknego koloru.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Anika1
Anika1
Dania główne

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Dania główne Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27168

> 60 min >60 min
38
agafia
agafia
Zupy

mocno koperkowa zupa z kalarepki

Zupy mocno koperkowa zupa z kalarepki

kalarepka + koperek = duet doskonały

  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 549

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Sernik malinowy

Ciasta Sernik malinowy

Tradycyjny sernik wzbogacony o dodatek szpinaku, malin, pistacji, tworzy cias...

  • Wielkanoc
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 374

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Dania główne

Knedle serowe ze śliwkami

Dania główne Knedle serowe ze śliwkami

Tradycyjne knedle ze śliwkami robimy z ciasta ziemniaczanego, ale na przykład...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kluski

Odsłon: 450

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Desery

Koktajl malinowy

Desery Koktajl malinowy

Smaczny i pożywny koktajl na drugie śniadanie i nie tylko.

  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki

Odsłon: 127

do 15 min 15 min
1
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 6096

do 60 min 60 min
13
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Anika1
Anika1
Dania główne

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Dania główne Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27168

> 60 min >60 min
38
agafia
agafia
Zupy

mocno koperkowa zupa z kalarepki

Zupy mocno koperkowa zupa z kalarepki

kalarepka + koperek = duet doskonały

  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 549

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Sernik malinowy

Ciasta Sernik malinowy

Tradycyjny sernik wzbogacony o dodatek szpinaku, malin, pistacji, tworzy cias...

  • Wielkanoc
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 374

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Dania główne

Knedle serowe ze śliwkami

Dania główne Knedle serowe ze śliwkami

Tradycyjne knedle ze śliwkami robimy z ciasta ziemniaczanego, ale na przykład...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kluski

Odsłon: 450

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Desery

Koktajl malinowy

Desery Koktajl malinowy

Smaczny i pożywny koktajl na drugie śniadanie i nie tylko.

  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Płatki

Odsłon: 127

do 15 min 15 min
1
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 6096

do 60 min 60 min
13
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Biszkopt, który zawsze wychodzi
Autor:
smaker
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

  • 5 jajek,
  • 160 g cukru,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
1

Białka jajek oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Gdy masa będzie gęstnieć, dodaj cukier i miksuj do momentu, aż całkowicie się nie rozpuści. Następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Gdy składniki się połączą wsyp przesiane przez sito mąki i całość delikatnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką.

2

Tortownicę natłuść masłem i obsyp mąką lub bułką tartą. Przelej masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut, do suchego patyczka.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki