Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z orzechami

Ciasteczka z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 809 Ocena: 15733

Dodano:

Odsłon: 346

Proste kruche czekoladowe ciasteczka z połówkami orzechów. Jak może już wiecie kocham kwiaty, więc nie mogło być inaczej i ciasteczka są w kształcie kwiatków.

Składniki

  • mąka pszenna 200 g
  • budyń czekoladowy 53 g
  • masło lub margaryna 147 g
  • cukier puder 40 g
  • 21 połówek orzecha włoskiego
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka z orzechami

Przygotowanie

  1. Wychodzi 21 ciastek.
    Foremka w kształcie kwiatka 6 cm.
    Masło należy wyjąć z lodówki 15-20 minut wcześniej.
    Wszystkie składniki, oprócz orzechów miksujemy na kruszonkę, potem zagniatamy na gładką masę.
    Część ciasta wałkujemy na grubość do 1 cm. Robimy to pomiędzy folią przezroczystą. W ten sposób zapobiegniemy dodawaniu większej ilości mąki.

  2. Foremką wycinamy wzorki, przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
    Po środku każdego ciastka umieszczamy połówkę orzecha, płatki ozdabiamy tworząc nacięcia.
    Ja robiłam to przyrządem do dekoracji, ale można to zrobić np. widelcem.
    Ciastka pieczemy w 180 C, około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń