Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe na ciemnym piwie

Ciasto czekoladowe na ciemnym piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2282

Dodano:

Odsłon: 2660

Ciasto jest totalnie fantastycznie czekoladowe, mokre i plasuje się gdzieś pomiędzy brownie a babką czekoladową. Ma lekko wyczuwalny, przyjemny aromat ciemnego irlandzkiego piwa Guinness, które nadaje charakteru, wpływa na kolor i strukturę ciasta, a całości dopełnia słono – słodki frosting. I co najlepsze - do wykonania całości wcale nie jest potrzebny mikser - wystarczy rózga. :)

Składniki

  • 250 ml ciemnego piwa Guinness
  • 250 g masła
  • 75 g kakao
  • 350 g cukru
  • 140 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 2 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 275 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • NA FROSTING: 300 g serka Philadephia
  • 150 g cukru pudru
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • trochę gorzkiej czekolady do posypania
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od podgrzania piwa Guinness i masła w dużym garnku. Mieszamy do czasu, aż masło całkiem się rozpuści. Wtedy ściągamy garnek z gazu, dodajemy cukier i kakao. Mieszamy rózgą.

  2. W osobnym naczyniu ubijamy cukier wanilinowy ze śmietaną i jajkami. Dodajemy do jeszcze ciepłego garnka z piwem, cały czas mieszając.

  3. Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy do garnka z piwem. Całość mieszamy, ale niezbyt długo – tylko do połączenia się składników.

  4. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto nie będzie jakoś bardzo gęste). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, grzałka góra – dół, przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto i zostawić do ostygnięcia.

  5. Kiedy ciasto ostygnie, zabieramy się za zrobienie frostingu. Zimny serek Philadelphia ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie dodajemy zimnej śmietanki i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Masę wykładamy na ciasto, tak by przypominała piankę z piwa i posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO!

  6. Wiem, że cukru może wydawać wam się dużo, ale gwarantuję wam (zarówno ja, jak i moi zaufani testerzy :D), że ciasto wcale nie jest słodkie. Wszystko dzięki Guinnessowi, który nadaje ciastu przyjemnej goryczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń