Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dotyk Anioła to nieziemsko delikatne ciasto o smakach rodem z egzotycznej, rajskiej wyspy. Wykorzystaj do niego ulubione owoce tropikalne, np. mango albo miechunkę peruwiańską.
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2311
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 179
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 156
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2311
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 179
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 156
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj do piany po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. Dodaj partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką (tak, by piana nie opadła).
Natłuść formę o wymiarach około 25x25 cm. Przelej do niej ciasto na biszkopt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 20-25 minut. Przestudź.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając nieco mniej wody (400 ml zamiast 500 ml). Pokrój drobno owoce i wymieszaj je z galaretką, gdy zacznie tężeć.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, wymieszaj z jogurtem i przestudź. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Dodaj 2-3 łyżki śmietany do przestudzonej żelatyny i wymieszaj. Tak przygotowaną połącz z resztą śmietany. Wsyp do niej wiórki kokosowe, połącz z przestudzoną masą czekoladową i wymieszaj krem łyżką. Wyłóż na biszkopt warstwę galaretki z owocami, a następnie warstwę kremu. Udekoruj płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na około 4 godziny.