Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dotyk Anioła to nieziemsko delikatne ciasto o smakach rodem z egzotycznej, rajskiej wyspy. Wykorzystaj do niego ulubione owoce tropikalne, np. mango albo miechunkę peruwiańską.
Polecam.
Odsłon: 289
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 374
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 977
Polecam.
Odsłon: 289
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 374
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 977
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj do piany po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. Dodaj partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką (tak, by piana nie opadła).
Natłuść formę o wymiarach około 25x25 cm. Przelej do niej ciasto na biszkopt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 20-25 minut. Przestudź.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając nieco mniej wody (400 ml zamiast 500 ml). Pokrój drobno owoce i wymieszaj je z galaretką, gdy zacznie tężeć.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, wymieszaj z jogurtem i przestudź. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Dodaj 2-3 łyżki śmietany do przestudzonej żelatyny i wymieszaj. Tak przygotowaną połącz z resztą śmietany. Wsyp do niej wiórki kokosowe, połącz z przestudzoną masą czekoladową i wymieszaj krem łyżką. Wyłóż na biszkopt warstwę galaretki z owocami, a następnie warstwę kremu. Udekoruj płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na około 4 godziny.