Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Dunajec to idealne rozwiązanie dla koneserów czekolady i kawy. Wypiek składa się z warstw biszkoptu migdałowego, nasączonego syropem kawowym, wypełnionym kremem kawowym i czekoladowym oraz polanym polewą czekoladową. Ciasto wygląda bardzo imponująco, więc zrobi wrażenie na przyjęciu lub randce. Prawdziwa uczta dla zmysłów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 324
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 324
Składniki
Pracę zacznij od wykonania biszkopta. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż foremkę (23 × 30 cm) papierem do pieczenia. Mąkę przesiej i połącz z mielonymi migdałami. W misce utrzyj jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Po czym stopniowo dodawaj migdałową mąkę, a na koniec płynne masło i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, po czym utrwal cukrem, aby powstała sztywna piana. Delikatnie przełóż pianę do masy migdałowej i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozłóż równo do przygotowanej foremki i piecz około 15 minut, aż biszkopt będzie lekko złoty. Po wystudzeniu biszkoptu przetnij go poziomo na trzy równe placki i odłóż.
Przygotuj syrop. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i kawę, zagotuj, a następnie odstaw do ostudzenia.
Przygotuj krem kawowy. W blaszanej miseczce dokładnie wymieszaj żółtka, aż będą kremowe. W rondelku wymieszaj cukier z wodą i kawą rozpuszczalną, po czym ustaw na ogniu i zagotuj. Cukier powinien się rozpuścić. Syrop lekko wystudź, lecz powinien pozostać gorący. Stopniowo wlewaj syrop do rozmieszanych żółtek i stale mieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. W misce utrzyj miękkie masło i stopniowo dodawaj przestudzoną masę, aby uzyskać gładki i puszysty krem.
Przygotuj krem czekoladowy. Włóż pokruszoną czekoladę do metalowej lub szklanej miski. W małym rondelku podgrzej śmietankę, aż się zagotuje, po czym zalej nią czekoladę i odstaw na minutę. Następnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do ostygnięcia.
Przystąp do montażu ciasta. Na tacy lub blacie ułóż biszkopt i nasącz go kawowym syropem. Następnie wyłóż połowę kremu kawowego i przykryj kolejnym blatem biszkoptu. Ponownie nasącz i wylej schłodzony krem czekoladowy. Połóż ostatnią warstwę biszkoptu, nasącz, posmaruj resztą kremu kawowego i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciasto i błyskawicznie polej rozpuszczoną z olejem lub masłem czekoladą (dzięki temu glazura czekoladowa będzie gładka i błyszcząca). Za pomocą gorącego noża odetnij brzegi ciasta i pokrój na 8 lub 10 prostokątnych kawałków. Aby podać deser bardziej uroczyście, ułóż każdy kawałek ciasta na złotym papierze cukierniczym i serwuj.