Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smacznie i barwnie:) Biszkopt a na nim masa "ala ptasie mleczko" na kremówce z białą czekoladą z kolorowymi galaretkami w środku i na wierzchu.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11629
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4049
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42832
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 483
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 344
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 433
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11629
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4049
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42832
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 483
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 344
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 433
Składniki
Biszkopt: jajka rozbijamy, białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem a gdy już cukier nie będzie wyczuwalny i masa będzie jasna wlewamy wrzątek i dokładnie mieszamy. Następnie porcjami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Odstawiamy do wystudzenia - najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej. Masa: galaretki pomarańczową, czerwoną i zieloną przygotowujemy w trzech naczyniach /każdą: po 0,5 opakowania rozrabiamy w 1 szklance wrzątku/, przelewamy do płaskich naczyń /żeby lepiej nam było je potem pokroić/ i wstawiamy do lodówki. Mleko zagotowujemy i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do czasu aż składniki dokładnie się połączą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przestygniętej masy mleczno-czekoladowej dodajemy kremówkę i pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę porcjami przekładamy na biszkopt a między poszczególnymi porcjami rozkładamy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki z lodówki /ewentualnie pokrojone galaretki możemy dodać do masy, wymieszać i przełożyć na biszkopt/. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na ok. 1 godzinę. Ostatnią galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia a następnie przelewamy na ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.