Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto na biszkopcie z pianką z czekoladą i galaretkami

Ciasto na biszkopcie z pianką z czekoladą i galaretkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 511 Ocena: 3796

Dodano:

Odsłon: 3157

Smacznie i barwnie:) Biszkopt a na nim masa "ala ptasie mleczko" na kremówce z białą czekoladą z kolorowymi galaretkami w środku i na wierzchu.

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 4 szt
  • cukier 0,75 szklanki
  • mąka tortowa 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • wrzątek 2 łyżki
  • pianka:
  • biała czekolada 40 dag
  • śmietana kremówka 250 ml
  • cukier puder 1 łyżka z czubkiem
  • mleko 250 ml
  • białko 2 szt
  • galaretka czerwona 0,5 op
  • galaretka zielona 0,5 op
  • galaretka pomarańczowa 0,5 op
  • galaretka na wierzch 1 op
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto na biszkopcie z pianką z czekoladą i galaretkami

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka rozbijamy, białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem a gdy już cukier nie będzie wyczuwalny i masa będzie jasna wlewamy wrzątek i dokładnie mieszamy. Następnie porcjami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Odstawiamy do wystudzenia - najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej.
    Masa: galaretki pomarańczową, czerwoną i zieloną przygotowujemy w trzech naczyniach /każdą: po 0,5 opakowania rozrabiamy w 1 szklance wrzątku/, przelewamy do płaskich naczyń /żeby lepiej nam było je potem pokroić/ i wstawiamy do lodówki.
    Mleko zagotowujemy i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do czasu aż składniki dokładnie się połączą i odstawiamy do wystudzenia.
    Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przestygniętej masy mleczno-czekoladowej dodajemy kremówkę i pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę porcjami przekładamy na biszkopt a między poszczególnymi porcjami rozkładamy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki z lodówki /ewentualnie pokrojone galaretki możemy dodać do masy, wymieszać i przełożyć na biszkopt/.
    Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na ok. 1 godzinę.
    Ostatnią galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia a następnie przelewamy na ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń