Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cykoria w sosie pomidorowym"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Cykorie przekrój wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Z każdej wytnij głąb. Oprósz je solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 5 dag masła. Włóż cykorie, smaż ok. 5 min. Następnie wlej wino oraz sok z cytryny. Duś na małym ogniu ok. 5 min, aby płyn odparował.
Ser mozzarella pokrój w grube plastry. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pomidory z puszki, duś na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Wlej do niego sos i ułóż w nim cykorie. Na wierzchu rozłóż plastry sera mozzarella. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie z potrawą. Piecz 15-20 minut, aż ser się roztopi.
Podawaj jako samodzielne danie ze świeżą bagietką lub jako dodatek do potraw mięsnych. Do sosu pomidorowego można dodać pokrojone czarne oliwki.
50 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie