Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe babeczki wielkanocne z kremem czekoladowo-budyniowo-mascarponowym

Czekoladowe babeczki wielkanocne z kremem czekoladowo-budyniowo-mascarponowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 139

Wielkanocne babeczki czekoladowe z kremem zrobionym z budyniu czekoladowego i mascarpone. Przepis na około 12 sztuk:)

Składniki

  • Składniki na babeczki :
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 jajko
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • Składniki na krem:
  • 250 gram serka mascarpone
  • Składniki na budyń do kremu:
  • 1 szklanka mleka
  • opakowanie cukru waniliowgo
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe babeczki wielkanocne z kremem czekoladowo-budyniowo-mascarponowym

Przygotowanie

  1. Babeczki:
    Suche składniki mieszamy razem w misce.

  2. Osobno mieszamy mokre składniki czyli jajko, olej i mleko.
    Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników (nie dłużej).

  3. Opcjonalnie dodajemy do masy posiekaną tabliczkę czekolady.

  4. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
    Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około
    3/4 papilotki.

  5. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min.

  6. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są gotowe za pomocą drewnianego patyczka.

  7. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Dzięki temu babeczki będą chrupiące na wierzchu a miękkie i puszyste w środku:)

  8. Krem:
    Na początek robimy budyń czekoladowy:)
    Pół szklanki mleka blendujemy(lub dokładnie mieszamy) z mąką i żółtkiem.
    Do rondelka wlewamy resztę mleka oraz cukier i cukier waniliowy .
    Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy wcześniejszą masę.
    Cały czas mieszamy aż nasz budyń zgęstnieje.
    Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
    Zawsze zamiast domowego budyniu możemy zrobić ten z proszku. W tedy wystarczy dodać 2 razy mniej mleka niż piszę na opakowaniu.

  9. Ostudzony budyń miksujemy z mascarpone na krem o gładkiej konsystencji.

  10. Babeczki ozdabiamy gotowym kremem. Można dodać czekoladowe drobiazgi takie jak np.jajeczka:)
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń