Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
            Wielkanocne babeczki czekoladowe z kremem zrobionym z budyniu czekoladowego i mascarpone. Przepis na około 12 sztuk:)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35713
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35713
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
        
        
                Składniki
Babeczki: Suche składniki mieszamy razem w misce.
Osobno mieszamy mokre składniki czyli jajko, olej i mleko. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników (nie dłużej).
Opcjonalnie dodajemy do masy posiekaną tabliczkę czekolady.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 3/4 papilotki.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są gotowe za pomocą drewnianego patyczka.
Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Dzięki temu babeczki będą chrupiące na wierzchu a miękkie i puszyste w środku:)
Krem: Na początek robimy budyń czekoladowy:) Pół szklanki mleka blendujemy(lub dokładnie mieszamy) z mąką i żółtkiem. Do rondelka wlewamy resztę mleka oraz cukier i cukier waniliowy . Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy wcześniejszą masę. Cały czas mieszamy aż nasz budyń zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia. Zawsze zamiast domowego budyniu możemy zrobić ten z proszku. W tedy wystarczy dodać 2 razy mniej mleka niż piszę na opakowaniu.
Ostudzony budyń miksujemy z mascarpone na krem o gładkiej konsystencji.
Babeczki ozdabiamy gotowym kremem. Można dodać czekoladowe drobiazgi takie jak np.jajeczka:) SMACZNEGO!!!