Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nowy Rok już trwa, część z Was pewnie z zaangażowaniem odhacza noworoczne postanowienia, z kolei pozostali 2 stycznia już nawet nie pamiętali złożonych sobie obietnic. U mnie w tym roku postanowień brak. Nie zamierzam chudnąć stosując cudowne diety, ani też oddawać się zabiegom upiększającym czy też zmieniającym rysy twarzy. Nie mam planów odnośnie swojej dalszej ścieżki zawodowej, tej nie zawodowej również. Chyba jedyny zapał jaki pozostał to zapał do czekolady… stąd ciasto… baaardzo czekoladowe. Zapraszam.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 62
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 62
Składniki
1) Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. 2) Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. 3) Mieszając, stopniowo dodawać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie przestudzoną czekoladę z masłem i mleko. 4) Do masy dodać lekko podprażone na suchej patelni płatki migdałów. 5) Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. 6) Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem. 7) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30 min., do momentu „suchego patyczka”. 8) Upieczone ciasto odstawić, aby przestygło.
1) Przygotować krem. Mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie śmietankę ubić w osobnym naczyniu na sztywno. Na koniec połączyć obie masy i ubijać, aż powstanie krem. 2) Masę wyłożyć na wcześniej ostudzone ciasto i odłożyć do lodówki na 30 min. 3) Podawać posypane startą czekoladą.