Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser malinowy w pucharkach czy słoiczkach ujmie każdego swym smakiem. Teraz jest czas, gdy można korzystać jeszcze ze świeżych malin, więc postanowiłam przygotować dla moich domowych łasuchów coś słodkiego z tymi właśnie owocami, które już niedługo będą się kończyć. Oczywiście do deseru można też wykorzystać maliny mrożone, więc deser jest całoroczny.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19919
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243756
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19919
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6958
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243756
Składniki
1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody
Maliny przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy stale mieszając, aż się rozpadną. Ja maliny zagotowałam
Tak przygotowane maliny mieszamy z galaretką i masę przelewamy do pucharków/ słoiczków ( u mnie 4 ). Odstawiamy do stężenia ( najlepiej do lodówki)
Przygotowujemy kolejną galaretkę, którą rozpuszczamy już w ilości wody podanej na opakowaniu ( 500 ml ). Gdy ostygnie przelewamy ją do pucharków z malinami ( u mnie trochę galaretki zostało, więc wlałam ją do dodatkowego pucharka - chętnych do zjedzenia samej galaretki też nie brakuje u mnie ). Pucharki z galaretką odstawiamy do stężenia do lodówki
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodając 1 łyżkę cukru pudru i opcjonalnie śmietan-fix
Na stężoną galaretkę za pomocą rękawa cukierniczego ( lub łyżką ) wyciskamy bitą śmietanę i znów schładzamy w lodówce
Kostki czekolady ścieramy na małych oczkach
Przed podaniem deser obficie posypujemy tartą czekoladą i przyozdabiamy owocami