Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowa galaretka śliwkowa"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 40
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 40
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Śliwki, anyż i cukier przełóż do rondla. Podlej szklanką wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15 minut, aż śliwki się rozpadną i puszczą sok. Wyjmij śliwki z rondla.
Do śliwkowego soku wlej wiśniówkę. Jeżeli wyszło mniej płynu niż 600 ml, dolej gotowanej wody. Trzymaj sok w cieple.
Do wrzątku wsyp żelatynę. Umieść szklankę w kąpieli wodnej i mieszaj, aby żelatyna się rozpuściła. Wlej żelatynę do soku i wymieszaj.
Rozlej galaretkę do 4 miseczek. Wstaw do lodówki na 3 godziny, aby stężała.
Wszystkie śliwki są pyszne, ale do pieczenia najbardziej odpowiednie są wszystkie odmiany węgierek oraz renklody, od zielonych po jasnofioletowe. Wybieraj owoce dojrzałe, ale jędrne i zdrowe. Nawet odrobina pleśni zepsuje deser.
Uważaj też, by go nie przesłodzić. Jeśli śliwki są bardzo słodkie, zmniejsz ilość cukru. Warto za to dodać odrobinę kardamonu, cynamonu, goździków albo wanilii. Orientalne przyprawy dodadzą smaku.Źródło: Olivia