Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jagodzianki na bogato - z białym serem i słodką kruszonką. Pyszne, sezonowe smakołyki!
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 204
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 204
Składniki
Ciasto: Mleko podgrzewamy z masłem. Powinno być letnie, a masło całkowicie rozpuszczone. Dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę to wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej robimy kulkę, którą rozwałkowujemy lub rozciągamy. Boki drożdżówki powinny być trochę grubsze niż środek. Zostawiamy jeszcze na 10 minut. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko i cukier. Bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową kładziemy na bułeczkach. Na masie serowej układamy jagody. Kruszonka: Masło kroimy w drobną kostkę, zagniatamy z cukrem i mąką. Grudki kruszonki układamy na jagodach. Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym białkiem.
Drożdżówki pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut.