Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Hiszpański deser z karmelem"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 75
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 657
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 72
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 75
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 657
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 72
Składniki
Przygotuj karmel. Do rondelka wsyp cukier, wlej wodę, wymieszaj. Podgrzewaj (nie mieszając) na średnim ogniu 5-7 min aż do otrzymania złotego karmelu. Przelej do kokilek, zamieszaj, aby dokładnie przykrył ich dno, odstaw.
Do garnka wlej mleko i śmietankę. Podgrzej uważając, by płyn się nie zagotował. Do miski wbij jajka, dodaj żółtka, cukier oraz ekstrakt z wanilii lub kilka kropel aromatu. Ubijaj trzepaczką aż cukier się rozpuści. Wciąż ubijając stopniowo wlewaj ciepłe mleko. Jeśli w masie zrobią się grudki, przelej ją przez sito.
Masę wlej do kokilek. Ustaw je w żaroodpornym naczyniu i wlej wrzącą wodę – tak, by sięgała do połowy miseczek. Piecz 35-50 min w temp. 140°C (termoobieg), aż masa się zetnie. Wystudzone kokilki włóż do lodówki na co naj mniej 3 godz.
Tuż przed podaniem miseczkę z deserem zanurz na ok. 2 sekundy w gorącej wodzie i odwróć o 180°, przekładając deser na talerzyk.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 460 kilokalorii
Deser można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 3 dni.Źródło: Świat i Ludzie