Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarski gulasz"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 724
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 724
Składniki
porcje, czas ok. 90 min; porcja – 330 kcal, cena 2,10 zł.
Aby potrawy z fasolki oraz innych roślin strączkowych nie były ciężkostrawne, zadbaj o odpowiednie zioła. Cząber, majeranek oraz tymianek nie tylko dodadzą fasolce aromatu, ale także zadbają o lepsze trawienie.
. Znacznie skrócisz czas przygotowania potrawy, gdy użyjesz fasolki z puszki.
Fasolę namocz na noc. Następnego dnia zalej ją świeżą wodą i?ugotuj bez dodatku soli do miękkości (30-40 minut). W?tym czasie cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj.
Umyte papryki przekrój na?połówki, oczyść z?gniazd nasiennych, a?następnie miąższ pokrój w?dużą kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz i?także pokrój w?kostkę.
W dużym rondlu lub garnku o?grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z?czosnkiem, oprósz solą. Smaż, aż cebula się zeszkli.
Wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Przesmaż wszystkie na ostrym ogniu. Następnie go zmniejsz i duś całość pod przykryciem przez 10-15 min.
Po tym czasie wrzuć ziemniaki i ugotowaną fasolę. Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego, mieloną słodką paprykę i zioła prowansalskie. Duś na małym ogniu jeszcze 30 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.Źródło: Świat kobiety